Wat ?
Met een ballondilatatie (ook PTCA of PCI genoemd) kan een vernauwing of afsluiting van de kransslagader van het hart verholpen worden.
Een vernauwing van de kransslagvaten kan de oorzaak zijn van angina pectoris of een hartinfarct veroorzaken. Door de vernauwing wordt de bloedstroom belemmerd waardoor de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt.
Door de vernauwing of afsluiting te verwijden wordt de bloedstroom weer normaal, krijgt de hartspier weer voldoende bloed en verdwijnen de klachten.
Voorbereiding
Voor een ballondilatatie wordt u 1 of 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn en dus niets gegeten of gedronken hebben in de vier tot zes uur voorafgaand aan het onderzoek.
Uw cardioloog informeert u of en zo ja welke medicijnen u voorafgaand aan de ingreep niet mag nemen.
Voorafgaand wordt uw bloed onderzocht. Er wordt ook een röntgenfoto van uw hart en longen genomen alsook een elektrocardiogram.
Er wordt steeds gevraagd een toestemmigsformulier te tekenen.
Onderzoek
Onder lokale verdoving wordt de slagader van de lies of pols aangeprikt. Hierna kunnen via een buisje slangetjes (katheters) naar het hart worden gevoerd waarmee de behandeling kan worden uitgevoerd. Dit opschuiven van katheters is pijnloos. Net als bij een coronaire angiografie worden de kransslagaders met contrastvloeistof en röntgenstraling in beeld gebracht.
In de kransslagader wordt een ballonnetje opgeblazen op de plaats van de vernauwing totdat de doorbloeding terug vlot verloopt.
Meestal wordt er daarna ook een stent geplaatst. Dit is een klein roostervormig metalen buisje wat lijkt op een veertje dat via de katheter op de plaats van de vernauwing wordt aangebracht en zorgt dat de kranslagader open blijft. Stents kunnen bekleed zijn met een medicijn dat het terug toeslibben van het bloedvat tegenwerkt. Tijdens en na de procedure krijgt u via een infuus bloedverdunnende medicijnen toegediend die moeten voorkomen dat er stolsels in de kransslagaders ontstaan.
De ingreep duurt ongeveer 1 uur.
Nazorg
Na het onderzoek verwijdert de arts de katheter uit de slagader en wordt een drukverband aangelegd ter hoogte van de aanprikplaats.
Afhankelijk van de aanprikplaats (lies of pols), de toegediende medicatie (bloedverdunners) en uw medische toestand beslist de arts hoelang u in bed moet blijven en wanneer u het ziekenhuis mag verlaten.
Na het onderzoek krijgt u vocht via een infuus toegediend om de kleurstof via de nieren te verwijderen.
De cardioloog brengt u op de hoogte welke medicijnen u na het onderzoek moet nemen.
Gedurende een week na de ingreep mag u niet sporten en geen zware gewichten heffen.