Behandeling van grote spataders

Inhoudstafel

Minimaal invasieve behandeling (endoveneuze laserablatio)

Onder algemene verdoving prikt uw arts het zieke deel van de ader aan. Onder echografiegeleide wordt een laser catheter opgevoerd doorheen de lekkende VSM of VSP tot aan de uitmonding in de diepe ader. Aangezien de coagulatie van hieraf gebeurt, is er geen noodzaak aan een insnede ter hoogte van de lies of knieholte, waardoor de kans op wondinfectie hier niet aanwezig is. Rond de ader wordt dan een koude vloeistof ingebracht die de omliggende weefsels beschermt tegen de hoge temperatuur van de lasertip. Tenslotte wordt dan de laser glasvezel progressief van de lies (of kniekuil) naar beneden teruggetrokken waarbij de dosis energie continu kan worden aangepast en het dichtschroeien van de ader gevolgd wordt op echografie. De behandeling neemt een uurtje in beslag en gebeurt in dagopname.

Voordelen: er is geen wonde in de lies of kniekuil, wat het herstel bespoedigt en het hematoom en pijn vermindert. Tot zeker 6 weken postoperatief kan zwelling, verharding en blauwverkleuring aanwezig zijn, deze verdwijnen normaal gezien volledig na enkele weken. ​ Deze techniek kan echter niet altijd worden toegepast : bij teveel vertakkingen in de lies, een ader die te kronkelig is of teveel is uitgezet of klonters bevat, kan de laser niet gebruikt worden zal uw arts voor de klassieke behandeling kiezen.

Klassieke behandeling (stripping)

Crosssectomie: via een kleine insnede in de lies wordt de uitmonding van de oppervlakkige ader en har zijtakken naar het diepe systeem onderbonden. Door de ader wordt een plastic stripper opgevoerd en vastgemaakt ter hoogte van de lies. De ader wordt dan verwijderd of "gestripped" van de lies naar de enkel of knie. Na de operatie is er meestal hematoomvorming (blauwe plekken) die ontstaat door het sijpelen vanuit kleine zijtakjes in het strip-traject.

Muller-flebectomie

Via een puntvormige insnede van enkele millimeters wordt een uitgezette ader lokal verwijderd met een haakje. Dit kan samen met de endoveneuze laserbehandeling of met een stripping worden gecombineerd.  Maar deze procedure kan ook los an een andere ingreep gebeuren

Schuim- of foambehandeling

Foambehandeling wordt ambulant uitgevoerd op de raadpleging en vergt geen werkonbekwaamheid.

De spatader wordt aangeprikt onder begeleiding van beeldvorming door een echosonde of een laserlamp. De spatader wordt aangeprikt en er wordt een schuimig mengsel van lucht en Aethoxysclerol ingespoten. Het gebruik van schuim in plaats van vloeistof is ingegeven doordat het schuim zich beter verspreidt over grotere oppervlakten, beter blijft zitten en langer kan inwerken. Daardoor kunnen ook grotere spataders behandeld worden.

Na de behandeling is het zeer belangrijk dat er een compressiekous wordt gedragen. Daardoor gaat de spatader verkleven, verschrompelen en uiteindelijk verdwijnen.