Borstvergroting -

Borstvergroting bij de vrouw - Plastische heelkunde - OLV Aalst

Wat

Bij patiënten met weinig borstweefsel of die het volume van de borst wensen te vergroten is een borstvergroting een mogelijke oplossing. Dit kan de vrouwelijkheid en het eigenbeeld van de patiënt verbeteren.

Afhankelijk van het gewenste resultaat, uw verwachtingen, uw lichaamsbouw en de gekozen techniek worden met u de toegangsweg en het type prothese besproken. De meest gebruikte toegangsweg voor het inbrengen van de prothesen is deze in de plooi onder de borst.

Deze toegangsweg heeft als voordeel dat de chirurg van hieruit de beste toegang heeft tot de holte die moet gemaakt worden voor het plaatsen van de prothese. In de meeste gevallen (afhankelijk van de grootte van de prothese) is het litteken tussen de 3,5 à 5 cm lang. Andere mogelijke toegangswegen zijn de oksel en de rand van het tepelhof, die meer bijkomende nadelen hebben.

Prothesen bestaan in heel wat verschillende vormen en maten. U kan kiezen tussen ronde en druppelvormige prothesen. Welke prothese, met welke vorm bij wie geplaatst wordt, hangt af van uw wensen, het bestaande volume van uw borsten en de bouw ervan, de aangewende techniek en de voorkeur van de chirurg. Op de consultatie zal u merken dat hier veel aandacht aan wordt besteed. De prothesen zelf bestaan uit cohesieve siliconen, omgeven door een siliconen membraan. In tegenstelling tot de watergevulde prothesen voelen deze zeer natuurlijk aan.

Watergevulde prothesen voelen stugger aan, geven vlugger aanleiding tot plooivorming en kunnen lekken. Tal van wetenschappelijke studies tonen aan dat siliconengel geen aanleiding geeft tot bepaalde ziekten, noch een invloed heeft op het ontstaan van borstkanker.

In de meeste gevallen worden de prothesen achter de borstspier geplaatst, zodat ze minder voelbaar zijn bij magere patiënten en ook minder aanleiding geeft tot kapselcontractuur (zie later “verwikkelingen”). Het plaatsen van de prothesen voor de borstspier en achter de melkklier is soms noodzakelijk wanneer de borst een lichte doorhanging vertoont.

Behandeling

De ingreep is meestal in dagkliniek. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en duurt ongeveer een uur. Daarna verblijft u op de ontwaakzaal, waarna u naar uw kamer wordt gebracht.

Ter hoogte van de borstregio draagt u een steun BH en/of een elastische band, die verhindert dat de prothesen zich naar boven gaan verplaatsen. Indien alles goed met u gaat mag u ‘s avonds het ziekenhuis verlaten.

Nazorg

Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Als u wil rusten en/of slapen mag je om het even welke houding aannemen, met uitzondering van buikligging. De eerste dagen zal u pijn ervaren, zeker als de prothesen achter de borstspier zijn geplaatst.

Het zal u vrij vlug duidelijk zijn dat u een aantal bewegingen best vermijdt de eerste dagen. Bewegingen waar u de armen boven het hoofd brengt of de borstspieren samentrekt kunnen pijn veroorzaken. Het verband moet droog blijven en daarom zijn douchen en baden uitgesloten. De steun BH en/ of band draagt u dag en nacht gedurende 1 maand. U heeft een sportverbod gedurende 4 weken. Professionele activiteiten (indien niet zwaar fysiek) kan u normaal na 1 week hervatten.

Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd op consultatie. De dag erop mag u baden en douchen. U moet een aantal maanden het litteken beschermen tegen de zon. In het begin ziet het litteken er rood uit. Het zal in de loop van de tijd verbleken tot een discreet litteken. Het litteken kan in het begin wat hard aanvoelen.

Het zachtjes masseren van het litteken en aanbrengen van een siliconencrème kunnen helpen om het litteken te verzachten. In het begin kunnen de borsten er wat “gemaakt” uitzien en harder aanvoelen. Na een drietal maanden zijn de borsten soepel en natuurlijker.

borstvergroting