Wat
Afstaande oren zijn een aangeboren probleem. Door een misvorming van het kraakbeen van het oor, staat het oor verder van de schedel af.
Een correctie van dit probleem noemen we otoplastie. Bij kinderen wordt een oorcorrectie uitgevoerd vanaf de leeftijd van 5 à 6 jaar.
Behandeling
De dag van de ingreep komt u binnen op het afgesproken uur. Een oorcorrectie wordt bij volwassenen onder lokale verdoving uitgevoerd, bij kinderen onder algemene verdoving. Bij ingrepen onder lokale verdoving hoeft u niet nuchter te zijn en komt u op het afgesproken moment naar het ziekenhuis.
Als er sprake is van een algemene verdoving wordt u voor een dag gehospitaliseerd en mag u ‘s avonds naar huis. Voor de ingreep moet u minstens zes uur nuchter zijn. Aan patiënten met lange haren wordt gevraagd ze in een staart te dragen. De ingreep duurt ongeveer 40 min tot 1,5 uur, afhankelijk van de operatieve techniek die moet toegepast worden.
De haren worden niet geschoren voor deze ingreep. Het litteken bevindt zich steeds aan de achterzijde van het oor en is onopvallend. Na de ingreep heeft u gedurende één week een verband rondom de oren en de schedel. U krijgt pijnstillers en eventueel antibiotica voorgeschreven.
Nazorg
Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden het rustig aan te doen. Het is mogelijk dat de oren de eerste dagen gevoelig zijn. Na de ingreep moet u waakzaam zijn voor twee mogelijke verwikkelingen. De eerste verwikkeling is een nabloeding. Deze doet zich meestal binnen de 24 uur na de ingreep voor. Pijn die niet vermindert door inname van pijnstillers of een doorbloed verband kunnen op een nabloeding wijzen. de tweede verwikkeling is een infectie, welke zich uitzonderlijk voordoet. Dit ontstaat meestal de tweede tot vijfde dag na de ingreep.
Alles gaat dan prima na de ingreep, maar na een aantal dagen neemt de pijn fors toe. Deze pijn veroorzaakt een kloppend gevoel en vermindert niet met pijnstillers. Bij twijfel of wanneer bovenstaande zaken zich voordoen, neemt u best onmiddellijk contact met ons op. Buiten de kantooruren kan u terecht bij de Spoedgevallendienst van ons ziekenhuis. Belangrijk is om het verband goed te laten zitten. Bij jeuk niet met de vingers tussen het verband gaan zitten. Het verband mag niet natgemaakt worden. Zo het verband toch is losgekomen of afgevallen, neemt u best met ons contact op.
Na een week komt u op consultatie terug om het verband eraf te halen. Het is normaal dat de oren er dan wat te plat uitzien. Meestal zijn ze ook wat roder van kleur. De hechtingen zullen worden verwijderd. In de komende weken zal de huid van het oor de normale kleur aannemen en zal de positie van de oren natuurlijker worden. Er wordt aangeraden om de eerste 3 à 4 weken te slapen met een haarband om het plooien van het oor tijdens slapen te vermijden.
Contactsporten zijn tijdens deze periode verboden. Ook bij het drogen van de haren en het aantrekken van kledij moet men ervoor zorgen niet teveel op de oren te trekken. Dit kan ervoor zorgen dat de draadjes die het oor geplooid houden, losschieten, met een afstaand oor tot gevolg. Na een viertal weken is het gevaar min of meer geweken door interne verlittekening.