Patiënten die nood hebben aan een heupprothese hebben vaak ook pijnklachten aan de andere heup. In 1 op 15 patiënten met heupklachten is die pijn zelfs zo uitgesproken dat een vervanging van de beide heupen gerechtvaardigd is. Het plaatsen van een heupprothese aan de beide kanten tijdens één operatiesessie kan dan de beste oplossing zijn indien de patiënt en chirurg dit samen overeenkomen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat bij gezonde patiënten de risico’s van een dubbele heupvervangende operatie dezelfde zijn als wanneer elke heup apart geopereerd wordt. De totale hospitalisatieduur, het totaal bloedverlies en de revalidatieduur zijn daarentegen korter dan wanneer de beide operaties afzonderlijk uitgevoerd worden.
Het uitvoeren van een dubbele heupprothese houdt vanzelfsprekend in dat de operatie wat langer duurt. In plaats van een operatietijd van 45 minuten om 1 heup te opereren, verdubbelt de tijd naar anderhalf uur om de beide te vervangen. We beginnen altijd met de zijde die het meeste pijn doet. Indien er tijdens de operatie toch problemen zouden optreden, waardoor de ingreep te lang zou duren of het bloedverlies te uitgebreid zou zijn, dan stoppen we na het vervangen van de meest pijnlijke zijde. Dit is echter zelden het geval aangezien we vooraf samen met de patiënt de individuele haalbaarheid en meerwaarde van deze dubbele operatie inschatten.
De revalidatie is vrij gelijkaardig aan de klassieke revalidatie. Het grootste verschil is dat de verschillende revalidatiefases wat meer tijd vragen (ongeveer de helft langer) en wat zwaarder aanvoelen. We raden de patiënten aan om de eerste 4 weken met 2 krukken te lopen en deze daarna af te bouwen. Ook slaap je als patiënt best met een kussen tussen uw benen als u graag op uw zijde wenst te slapen.
Het grote voordeel is dat u in één procedure van de slijtageklachten aan de beide zijden verlost bent. Vaak zien we anders dat de eerste revalidatie vertraging oploopt omdat de niet-geopereerde kant nog meer pijn doet. Daarom wordt dan vaak op korte termijn opnieuw een ingreep aan de andere zijde uitgevoerd.
Voor verdere inlichtingen zien wij u graag op de consultatie.
Het heupteam,
Dr. Mulliez en Dr. Van Houcke