Frequently Asked Questions (PET)

Frequently Asked Questions (FAQs) - PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen-

Wanneer zal het exacte uur van mijn PET/CT scan worden meegedeeld?
De (werk)dag vóór uw onderzoek zal u in de namiddag worden opgebeld door een medewerker van het secretariaat.

Mag ik de dag van mijn onderzoek medicatie innemen?
Medicatie mag u blijven innemen de dag van het PET onderzoek, uitgezonderd de medicatie bij diabetes: die zal met u telefonisch worden besproken de dag vóór het PET onderzoek.

Hoelang duurt een PET CT-scan?
U dient rekening te houden met max. 2u (vragenlijst invullen + 1u voorbereiding + 25 minuten scantijd).

Hoelang moet ik nuchter zijn voor een PET CT-scan?
Minimum 6u voor FDG PET scan.£
Minimum 4u voor PSMA PET scan.

Wanneer is mijn resultaat gekend?
De aanvrager alsook de huisarts zullen uiterlijk 2 dagen na het onderzoek het resultaat ontvangen via digitale weg of met de post (dit kan een dag langer duren).

Kan ik mijn resultaat zelf verkrijgen?
7 dagen na uw onderzoek kan u het verslag bekijken in uw medisch dossier via de webtoepassing www.mynexuzhealth.be . Deze app kan ook geïnstalleerd worden op een smartphone.

Kan ik na het onderzoek zelf met de wagen rijden?
Dat is geen enkel probleem. U zal geen nadelige gevolgen ondervinden van het product dat werd geïnjecteerd.

Ik ben angstig voor dit onderzoek. Kan ik zelf iets innemen om een beetje te kalmeren?
Ja, dit is geen probleem.
Wees in dat geval voorzichtig wanneer u nadien nog met de wagen rijdt en breng bij voorkeur een begeleider mee die met de wagen rijdt.

Mag ik nog sporten de dag van het onderzoek?
U voert de dag van het onderzoek bij voorkeur geen grote fysieke inspanningen uit.

Mag ik een PET CT-scan krijgen als ik een pacemaker heb?
Ja, dit is geen probleem.

Mag ik een PET CT-scan krijgen als ik een sensor voor diabetes heb?
Ja, dit is geen probleem.

Mag ik een PET CT-scan krijgen als ik piercings heb?
Ja, dit is geen probleem.

Worden mijn reiskosten vergoed?
Artikel 1 van het ministerieel besluit van 6 juli 1989 tot uitvoering van artikel 37, § 11 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, luidt sinds 1 januari 2022 als volgt:

“Artikel 1. De reiskosten worden vergoed overeenkomstig de bepalingen van artikel 2 aan de rechthebbenden die naar een ziekenhuis gaan dat beschikt over een zorgprogramma voor oncologische basiszorg of een zorgprogramma voor oncologie, erkend overeenkomstig het koninklijk besluit van 21 maart 2003 houdende vaststelling van de normen waaraan het zorgprogramma voor oncologische basiszorg en het zorgprogramma voor oncologie moeten voldoen om te worden erkend of normen die het wijzigen, aanvullen of vervangen of een ziekenhuis dat voldoet aan de voorwaarden vermeld in het koninklijk besluit van 2 april 2014 houdende vaststelling van de normen waaraan het gespecialiseerd zorgprogramma voor pediatrische hemato-oncologie en het satellietzorgprogramma voor pediatrische hemato-oncologie moeten voldoen om te worden erkend, om ambulant een oncologische behandeling te volgen.

De raadplegingen van toezicht na het krijgen van één van die behandelingen worden als ambulante behandelingen beschouwd voor zover ze plaatshebben in een van de hiervoren bedoelde gespecialiseerde diensten.”

De verplichte verzekering voorziet een tegemoetkoming in de vervoerskosten van patiënten die ambulant een oncologische behandeling krijgen. De verplaatsingen voor raadplegingen van toezicht na het krijgen van een oncologische behandeling worden eveneens vergoed, voor zover de raadplegingen plaatshebben in een gespecialiseerde dienst. De verplaatsingen voor louter technische onderzoeken, bv. een scan, die niet gepaard gaan met een raadpleging van een arts, worden niet vergoed.