Left Ventricle Assist Device (LVAD) - Steunhart - Kunsthart

Inhoudstafel
LVAD - kunsthart

Inleiding

U staat reeds op de wachtlijst voor een harttransplantatie. Met behulp van deze informatie willen we u en uw familie alle nodige informatie verschaffen over wat u als patiënt moet en wil weten over leven met een kunsthart.

Wel is het belangrijk om weten dat het enkel objectieve informatie betreft. De beste bron van informatie is het medisch personeel van het LVAD-team zelf. Blijf dus niet zitten met uw vragen maar stel ze gerust aan hen.

Wat?

Een LVAD (Left Ventrikel Assist Device) is een kunsthart bestaande uit een elektrisch aangedreven bloedpomp en een uitstroomslang. De elektrische aangedreven bloedpomp geeft ondersteuning aan de linker kamer, dit met de bedoeling het lichaam weer van voldoende bloedtoevoer te voorzien. De elektrische aangedreven bloedpomp zuigt het bloed uit de linker kamer en pompt het via de uitstroomslang terug in de grote slagader.

Om de bloedpomp van elektrische stroom te voorzien is er een elektrische aandrijfkabel, die door de huid in verbinding staat met een besturingssysteem (Controller). Dit besturingssysteem krijgt op zijn beurt stroom van de netspanning en/of van de batterijen.

Wanneer een LVAD implantatie?

Om uw lichamelijke conditie te optimaliseren, heeft het LVAD-team besloten om bij u een kunsthart te plaatsen.

LVAD-team

De samenstelling van het team is als volgt:

  • Cardiologen
  • Cardiovasculaire chirurgen
  • Anesthesisten & Intensivisten
  • Hartfalenverpleegkundigen
  • Klinische transplantcoördinatoren
  • Afdelingsverpleegkundigen (Intensieve Zorgen – X2N)
  • Perfusionisten
  • Kinesitherapeuten
  • Diëtisten
  • Psychologe en sociaal verpleegkundige

Cardioloog, verpleegkundigen, psychologe, sociaal verpleegkundige, …., zijn u reeds bekend.  De cardiochirurg zal samen met u de operatie bespreken. De anesthesist zal u de narcose en het verblijf op Intensieve Zorgen toelichtenn. En de perfusionist komt langs voor een eerste kennismaking met het toestel.

Voorbereiding

Mentale voorbereiding

U zal waarschijnlijk met heel veel vragen zitten over hoe zo’n operatie verloopt, hoe het nadien verder moet? Voor sommigen is het niet zo eenvoudig om dit emotioneel te verwerken. Het is niet abnormaal dat u in het begin angstig, depressief of onzeker bent. Om u daarbij te helpen kan u met al uw vragen terecht bij het LVAD-team. Ze kunnen u tevens allerlei informatie en hulp bieden in verband met sociale voor­zieningen, thuishulp, vervoerskosten etc. Er is ook de mogelijkheid om andere LVAD patiënten te ontmoeten. De sociaal verpleegkundige kan u hierover meer uitleg geven. Tenslotte enkele websites waar u artikels en uitleg over LVAD terug kan vinden:

Op de operatie

Voor de eigenlijke operatie worden er nog een aantal routine onderzoeken uitgevoerd. Het gaat om een RX thorax, elektrocardiogram, bloedafname…. Ook zal er een urine- en sputumstaal worden afgenomen. Vervolgens wordt uw huid onthaard vanaf de hals tot boven de knie. Juwelen, piercings en nagellak dienen altijd verwijderd te worden.

De dag van de operatie

U zal gevraagd worden uw tanden goed te poetsen en een ontsmettend mondwater te gebruiken alsook een douche te nemen met een ontsmettende zeep. Indien deze inspanning te zwaar voor u blijkt te zijn, kan u steeds beroep doen op een verpleegkundige om u hierbij te helpen. Na deze verzorging krijgt u een operatiehemd.

De LVAD-implantatie

De operatie zelf duurt zo’n 4 à 6 uur. Uw familie kan gedurende de chirurgische ingreep wachten of terug naar huis gaan. Eens de operatie voorbij is, wordt uw familie op de hoogte gebracht over het verloop van de operatie. Na de LVAD implantatie wordt u meteen naar de Intensieve Zorgen gebracht, waar u 24 u op 24 u wordt opgevolgd.

Intensieve Zorgen

Op de Intensieve Zorgen zal u langzaam ontwaken, meestal de dag nadien. Eens u helemaal wakker bent en zelfstandig kan ademen, wordt het beademingsbuisje verwijderd. Het is normaal dat u veel toestellen rondom u ziet; deze toestellen zijn noodzakelijk om vitale lichaamsfuncties zoals hartslag, bloeddruk, ….,continue te meten en registreren. 

Na uw operatie, in het ziekenhuis

Er wordt sterk toegezien op pijnbestrijding, mocht u pijn ervaren, aarzel niet dit te melden. Om u voldoende rust te geven tijdens uw herstelfase na de operatie zijn er beperkte bezoekuren voor familie.

Cardiale Revalidatie in het Ziekenhuis - Meteen na de operatie (op Intensieve Zorgen) start men met de cardiale revalidatie. Het gaat dan voornamelijk om ademhalingsoefeningen en mobilisatie in bed. Nadien, indien alles vlot verloopt zal er gestart worden met mobilisatie van uw onderste en bovenste ledematen.

Na het verlaten van de Intensieve Zorgen zal u op de verpleegeenheid stilaan beginnen wandelen. Daarop volgt het traplopen en krachtoefeningen in de revalidatiezaal. U dient te weten dat in de directe periode na de implantatie u een paar weken niet in aanmerking komt voor transplantatie. U zal door de arts ingelicht worden wanneer u terug actief op de wachtlijst komt.

Terug naar huis

Na een uitgebreide revalidatie en educatie op de verpleegafdeling X2N, zal het LVAD-team uw ontslag voorbereiden.

Controles wanneer u thuis bent

  • Dagelijks formulier: Er zal u gevraagd worden dagelijks een formulier in te vullen en te mailen. Op dit formulier vindt u: temperatuur, gewicht, pompflow, toerental, pompvermogen, verband...
  • Wondzorg: Dagelijkse controle van het verband. Tweemaal per week zal er wondzorg van de elektrische aandrijfkabel nodig zijn.Op maandag zal de wondzorg in het ziekenhuis plaats vinden.Op donderdag zal de wondzorg in samenspraak met de thuiszorg gebeuren. Douchen kan wanneer wondzorg gepland is.
  • Medicatie: Therapietrouw is zeer belangrijk!  U mag nooit zelf de medicatie verminderen, verhogen of combineren met andere geneesmiddelen. Het is uiterst belangrijk het medisch voorschrift van uw behandelende arts na te leven.
  • Bloedafnames: Indien nodig zal u gevraagd worden om bloedafnames (ontstolling van het bloed) te regelen of zelf te doen.

Voor sommige controles moet u terug naar het ziekenhuis:

  • Bloedafnames: een wekelijkse en maandelijkse controle van uw bloedwaarden.
  • Wondzorg: eenmaal per week zal de wondzorg in het ziekenhuis plaats vinden.
  • RX Thorax: om de drie maanden zal dit onderzoek gepland worden.
  • Echo Cardio: om de drie maanden zal dit onderzoek gepland worden.

Blijf bereikbaar!

Eens terug op de wachtlijst kan u elk moment van de dag of nacht opgeroepen worden voor een harttransplantatie. Het is daarom zeer belangrijk dat u 24/24 uur bereikbaar bent! U mag zeker en vast een uitstap maken, laat het dan wel weten aan de hartfalenverpleegkundige.

Rijgeschiktheid

Na een periode van minimaal drie maand zal het LVAD team beslissen of u al dan niet met de auto mag rijden.

Belangrijke telefoonnummers

Onderstaande lijst met telefoonnummers kan u steeds raadplegen. De contactpersonen staan steeds tot uwer beschikking en zullen u met raad en daad bijstaan.

Centrale OLV Ziekenhuis Aalst 053 72 41 11
Secretariaat Cardiologie 053 72 44 33
Secretariaat Harttransplantatie 053 72 45 85
Transplantcoördinator 053 72 41 11
Hartfalenverpleegkundigen (24/24) tijdens kantooruren (tot 16.30) 053 72 45 53
Psychologe 053 72 44 53
Sociaal Verpleegkundige 053 72 47 49
Kinesitherapie: 053 72 44 40
Diëtiste 053 72 48 15
Intensieve Zorgen 053 72 45 41
Verpleegafdeling X2N 053 72 48 20

  Voor verdere infomatie kan u ook steeds terecht op VAD.aalst@olvz-aalst.be

 

Brochure LVAD

Cardiologie brochure leven met een steunhart (digitale versie)