rsv

Wat is RSV? 

RSV is een virus dat jaarlijks veel jonge kinderen treft. Het zorgt voor een luchtweginfectie met kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, verminderd drinken… 
Vaak is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk voor ondersteuning van de ademhaling, toedienen van extra zuurstof of vocht… In ernstige gevallen is zelfs opname op de dienst pediatrische intensieve zorg nodig. 

 Om welk geneesmiddel gaat het? 

De immunisatie tegen RSV wordt uitgevoerd met Nirsevimab (Beyfortus™), een middel dat antistoffen bevat en je baby gedurende het volledige RSV-seizoen beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname veroorzaakt door RSV. Dit wordt toegediend door middel van een prikje in de bil.  

Het middel is veilig en wordt bijna volledig terugbetaald.  

 Voor wie? 

Elk kind geboren tussen 1 april 2024 en 30 september 2024 en van wie de moeder tijdens de zwangerschap het RSV-vaccin (Abrysvo™ ) NIET heeft gekregen.  

Voor baby’s, geboren tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2025, zal de inspuiting tijdens het verblijf op de Materniteit worden toegediend (indien gewenst). 

Een afspraak maken? 

Bij voorkeur via de app mynexuzhealth (via het dossier van uw kind!) waar je ook meteen alle beschikbare "RSV-Vaccinatie" tijdsloten kan raadplegen en dit vanaf oktober 2024 (> zie link hieronder).

Of telefonisch via het secretariaat Kindergeneeskunde 053 72 41 55.