Kom alléén naar het ziekenhuis - dus zonder begeleider
Hoewel de overheid een versoepeling mogelijk maakt, blijft het OLV Ziekenhuis ambulante patiënten principieel vragen om zonder begeleider te komen. Een algemene versoepeling op dit vlak – hoe beperkt ook – zou het risico op een verdere/hernieuwde verspreiding van het coronavirus immers verhogen. Als ziekenhuis vervullen wij op dit vlak een voorbeeldfunctie.
Ondanks het hierboven vermelde principe mogen vanaf 2 juni 2020 patiënten die op consultatie naar het OLV Ziekenhuis komen, elk vergezeld worden van één begeleider. Dit geldt ook voor patiënten die naar de Spoeddienst van ons ziekenhuis komen.
Voor de raadplegingen Gynaecologie-Verloskunde gelden de volgende uitzonderingen op het principe "één begeleider toegestaan":
- Voor campus Aalst en campus Asse: één begeleider toelaten voor oncologische besprekingsraadpleging, infertiliteitsraadpleging (geen follikelmeting) en verloskunde (op welbepaalde tijdstippen). Voor de reguliere gynaecologische raadpleging (bijvoorbeeld voor een preventief onderzoek) wordt géén begeleider toegelaten.
- Voor campus Asse: één begeleider toegelaten bij de uitgebreide echografiemomenten (rond 12-20-30 weken) .
Bezoek aan gehospitaliseerde patiënten blijft af te raden
Het OLV Ziekenhuis blijft het bezoek aan gehospitaliseerde patiënten principieel ontraden, omwille van de hierboven vermelde reden.
Niettegenstaande deze ontrading zal één bezoeker per patiënt worden toegestaan tijdens de normale bezoekuren (zoals die waren bepaald vóór de COVID-19-maatregelen - van 14 tot 20u).
Wanneer een gehospitaliseerde patiënt een bezoeker ontvangt op de kamer, moet de bezoeker de handen nog eens ontsmetten vooraleer de kamer te betreden. Zowel patiênt als bezoeker moeten tijdens de duurtijd van het bezoek een neus/mondmasker dragen. Bij een bezoek op een tweepersoonskamer moeten de tussengordijnen worden gesloten.
Alle afdelingen van het OLV Ziekenhuis krijgen de mogelijkheden om striktere maatregelen te volgen wanneer dat vereist is om de regels van social distancing te kunnen respecteren. Voor de afdelingen Intensieve Zorgen, CCU, Pediatrie, Materniteit, Gynaecologie, Psychiatrie (PAAZ) en de Palliatieve verpleegeenheid gelden aparte bezoekregelingen, die aan de betrokkenen worden meegedeeld.
Voor Materniteit: tot 2 juni 2020 werd sléchts één bezoeker, met name de partner, per dag toegelaten - vanaf 2 juni 2020 wordt de partner als patiënt beschouwd, en kan er dus nog één extra persoon op bezoek komen.
Uiteraard blijven de voorzorgsmaatregelen onverminderd van kracht voor ambulante patiënten en hun begeleiders en voor andere bezoekers: toegang langs een checkpoint, handen ontsmetten, neus/monn verschillende personen op dezelfde dag op bezoek komen, zolang zij slechts alleen de pte bezoeken en de partner dan niet aanwezig is (1 per moment exclusief de partner)
Het minderjarig kind kan meekomen met partner, volwassenen komen met andere woorden alleen. Het is verder verplicht om de handen te ontsmetten bij aankomst in het ziekenhuis, een neus/mondmasker te dragen tijdens het gehele verblijf in het ziekenhuis en minimum 1,5 meter afstand te houden.