Het Inloophuis Dementie is een informatie- en een ontmoetingspunt voor mensen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten. Het doel van het inloophuis is te luisteren naar vragen van mensen enerzijds en hen wegwijs te maken in het aanbod anderzijds. 

Naast informeren zet het Inloophuis ook in op ontmoeten. Je bent er steeds welkom voor een tas koffie en een babbel met de vrijwilligers of gewoon met elkaar. Je hoeft geen afspraak te maken. Je springt gewoon binnen tijdens de openingsuren.

Het belang van een inloophuis

Het succes van de inloophuizen zit ‘m in de laagdrempeligheid, openheid en ongedwongen sfeer. Heb je een ‘niet-pluis-gevoel’? Dan kan een inloophuis een laagdrempelige opstap zijn naar een geheugenkliniek. Met een snelle diagnose en begeleiding kunnen we voor de betrokkenen een wereld van verschil maken. Maar ook na een diagnose is het niet zo eenvoudig om het juiste zorgaanbod te vinden. Daar komen de inloophuizen aan tegemoet.

In Asse krijgt het inloophuis de naam ‘De Passant’ mee.

Schepen van sociale zaken Katleen Meersseman is opgetogen met dit nieuwe initiatief. “‘De Passant' moet een plek worden waar mensen terecht kunnen voor informatie en steun. Niet alleen na de diagnose, maar ook in de periode ervoor, de periode van het gevoel dat er iets niet pluis is. Bij een kop koffie en met een luisterend oor van zorgprofessionals, lotgenoten en mantelzorgers willen we een gezellige plek creëren voor iedereen die wat extra steun nodig heeft.”

Ook voor mantelzorgers kan 'De Passant' een fijne plek zijn waar ze even kunnen ontspannen. De rol van mantelzorger is ontzettend belangrijk, vooral voor mensen met dementie. Het zorgtraject kan zwaar zijn, en daarom verdienen mantelzorgers onze steun en waardering.

Het belang van samenwerken

Voor de opstart van het Inloophuis Dementie in Asse werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen het OCMW van Asse, Alzheimer Liga Vlaanderen, Memo Expertisecentrum Dementie, O.L.Vrouwziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en krijgen we de steun van Eerstelijnszone AMALO. De coördinatie van het initiatief in Asse ligt bij Alzheimer Liga Vlaanderen en OCMW Asse.

Meer info

Bevoegde mandataris: Katleen Meersseman, M 0472 91 81 77, katleen.meersseman@asse.be
Bevoegde dienst: departement Ouderenzorg, Sooi De Maeyer, T 02 452 80 67, sooi.demaeyer@asse.be