andaag werd het nieuwe PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen officieel geopend door Tom De Boeck, die als Afdelingshoofd Gespecialiseerde zorg, de overheidsinstantie die de erkenning verleende (het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid) vertegenwoordigt.
Zes ziekenhuizen werken samen in associatief verband
Het PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen is een associatie van de betrokken medische diensten van zes ziekenhuizen, met name (in alfabetische volgorde):
- Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (Aalst-Wetteren-Geraardsbergen)
- AZ Glorieux (Ronse)
- AZ Oudenaarde
- AZ Sint-Blasius (Dendermonde-Zele)
- AZ Sint-Elisabeth (Zottegem)
- OLV Ziekenhuis (Aalst-Asse-Ninove).
In 2016 werden in België jaarlijks 45.000 PET-onderzoeken uitgevoerd, maar op basis van cijfers van o.a. het Kankerregister bleek dat er op jaarbasis nood is aan een capaciteit van 80.000 onderzoeken. De overheid nam daarom de beslissing om het aantal erkende PET-centra op te trekken van 13 naar 24 en legde een aantal strikte voorwaarden voor die erkenning op. Deze voorwaarden hebben te maken met de beschikbare expertise en patiëntveiligheid, maar ook met het aantal patiënten dat vanuit elk erkend PET-centrum zou moeten bereikt worden. Om aan deze voorwaarde te voldoen kozen de zes ziekenhuizen uit Zuidoost-Vlaanderen bewust om een gezamenlijke erkenningsaanvraag in te dienen. Door de krachten te bundelen, wilden de betrokken ziekenhuizen hun patiënten de mogelijkheid bieden om voor deze onderzoeken in eigen regio terecht te kunnen.
Het PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen is sinds 1 september 2017 officieel erkend en biedt sinds 20 november 2017 onderzoeken met de PET-scanner aan. Vanaf 26 maart 2018 wordt het nieuwe toestel in gebruik gesteld waarmee tegelijkertijd zowel een PET- als een CT-scan kan worden genomen. De PET/CT-scanner van de associatie staat opgesteld in het OLV Ziekenhuis te Aalst.
Het algemeen ziekenhuis Sint-Blasius (Dendermonde-Zele), het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ Aalst-Geraardsbergen-Wetteren) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV Aalst-Asse-Ninove) gaan een VZW oprichten voor het beheer en de exploitatie van het PET-centrum ten behoeve van de associatie.
Ontstekingen en kwaadaardige weefsels zichtbaar maken en lokaliseren
Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scanner en een CT-scanner in één toestel. Een PET-scan (Positron Emission Tomografie) is een isotopisch onderzoek waarbij een zwak radioactieve suikerstof (isotoop) wordt ingespoten. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk. Kankercellen en ontstekingscellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Een PET-scan maakt ontstekingen en kwaadaardige weefsels zichtbaar door een verhoogde opname van deze isotoop. Op die manier kan de meest aangewezen therapie voor elke patiënt kan worden bepaald. Een CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt zeer gedetailleerde beelden van de anatomie van het lichaam. Bij een CT-scan worden er meerdere dunne dwarsdoorsneden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Door combinatie van beide onderzoeken in één toestel kan men fusiebeelden maken, waarbij de gevonden afwijkingen op de PET-scan onmiddellijk kunnen worden gelokaliseerd in het lichaam dankzij de anatomische informatie van de CT-scan.