Ingebruikname nieuw MUG-voertuig ASZ OLV

Vandaag nemen de Aalsterse ziekenhuizen de sleutel in ontvangst van de nieuwe hoogperformante MUG-wagen bij Volvo-garage D’Hondt in Aalst. De Volvo XC90 is uitgerust met de laatste technische snufjes. Het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis zijn er dan ook terecht trots op dat dit voertuig vanaf nu kan worden ingezet.

MUG staat voor ‘mobiele urgentiegroep’. Het MUG-team – dat bestaat uit een arts en een verpleegkundige – rukt vooral uit bij levensbedreigende noodsituaties, waarbij elke minuut van tel is. In tegenstelling tot een gewone ziekenwagen vervoert de MUG-wagen geen patiënten. Er werd voor een Volvo gekozen, een XC90, een grote 4x4-terreinwagen. Bij de keuze van het voertuig werd rekening gehouden met de geboden veiligheid, de laadruimte, de goede wegligging, de vering en de snelheid en kracht van de motor.

Veiligheid voorop

Veiligheid van het MUG-voertuig en veiligheid op vlak van patiëntenzorg zijn belangrijke criteria geweest bij de keuze van het voertuig. Zo beschikt de nieuwe MUG-wagen over de belangrijkste en nieuwste veiligheidshulpmiddelen. De wagen remt bijv. automatisch als er een aanrijding met de wagen ervoor dreigt te gebeuren. Het systeem kan de bestuurder helpen om een botsing te voorkomen, bijvoorbeeld bij rijden in files, waarbij veranderingen bij de voorliggers en niet goed opletten tot een incident kunnen leiden. Het systeem werkt met camera’s en radar.

De medewerkers van de spoedgevallendiensten hebben een aangepast opleidingsprogramma prioritair rijden en een slipcursus gevolgd. Tijdens deze trainingen hebben ze geoefend in de meest uiteenlopende en risicovolle omstandigheden.

Moderne technische snufjes

Het nieuwe MUG-voertuig is uitgerust met een GID-module. De GiD (GPS interface Device) is een toestel dat de communicatie verzorgt tussen een dispatchingsysteem en GPS. De GiD ontvangt via een SDS bericht van een aangesloten radio de GPS-coördinaten met bijhorende tekst (bijvoorbeeld adresinformatie en/of incident informatie) van een dispatching systeem en zorgt ervoor dat de GPS aangestuurd wordt.

Er is ook een LUCAS-borstcompressiesysteem aanwezig. Het LUCAS 2-compressiesysteem zorgt voor elektrisch aangedreven, effectieve, consistente en ononderbroken compressies bij het reanimeren van een patiënt. Het werkt volgens ERC-richtlijnen. Bij fysieke reanimatie geeft de hulpverlener 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut… en dat kan meerdere malen herhaald worden. Dat is fysiek zwaar, en vaak is het niet haalbaar om deze sequentie te blijven herhalen. Met mechanische reanimatie kan dat wel lang worden volgehouden. Daardoor kunnen levens gered worden.

Opleidingscentrum A.S.Z. – OLV Ziekenhuis

Omdat de Aalsterse ziekenhuizen ook een opleidingscentrum zijn voor de opleiding van spoedartsen, spoedverpleegkundigen en ambulanciers, zijn er vier zitplaatsen in de wagen. Andere MUG’s hebben meestal maar drie zitplaatsen om meer opslagruimte te creëren. Maar ook dat werd mooi opgelost. De nieuwe MUG is uitgerust met een uitschuifbaar plateau om de kofferruimte optimaal te benutten.

Intense samenwerking

De Aalsterse ziekenhuizen werken al jaren samen voor de MUG. Er heerst een intense samenwerking tussen beide organisaties en de gezamenlijke aankoop van een nieuwe MUG-voertuig is daar een mooi voorbeeld van. De patiënten uit onze regio kunnen er alleen maar wel bij varen. De MUG opereert afwisselend veertien dagen vanuit het A.S.Z. AV en veertien dagen vanuit het OLV Ziekenhuis.

Virtual tour

Altijd al benieuwd geweest hoe een MUG-voertuig er van binnen uitziet? Ontdek het allemaal a.d.h.v. deze virtuele tour:  https://mug-aalst.virtualtour.poppr.be/publiek