Sequentie-analyse is echter een complexe, trage en kostelijke manier om bekende varianten op te sporen en daarom enkel toepasbaar op een beperkt aantal stalen.
Daarom is het OLV Ziekenhuis nu gestart met een eigen teststrategie die op een PCR-gebaseerde manier deze varianten kan aantonen, wat veel sneller resultaten oplevert. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Bij de PCR-test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. Het laboratorium onderzoekt of genetisch materiaal van het coronavirus in het slijm aanwezig is. De PCR is een heel nauwkeurige test en kan ingezet worden bij mensen met en zonder klachten.
Met de PCR-test kan men al op enkele uren tijd uitmaken of een staal dat positief getest werd op SARS-CoV-2, zou kunnen behoren tot één van deze varianten.
Na volledige validatie is het laboratorium van het OLV Ziekenhuis bereid om deze manier van opsporen te delen met andere geïnteresseerde labo’s. Op die manier wil het OLV Ziekenhuis een actieve bijdrage leveren tot een sneller een betere indijking van besmettingsrisico's.
Het laboratorium van het OLV Ziekenhuis Aalst was ook in de zongenaamde eerste COVID-19-golf, reeds in februari 2020, één van de eerste laboratoria dat specifiek kon testen op het SARS-CoV-2 virus en volgde daarmee de aangestelde laboratoria van de universitaire centra op de voet. Wij geloven dat een snelle en brede mogelijkheid om te testen een belangrijke factor is in het beheersen en terugdringen van de pandemie en willen op deze manier ons steentje daartoe bijdragen.