Symptomen en oorzaken
Heb je moeite bij slikken, dan kan je hiervoor terecht op de slikpoli.
De slikpoli is een samenwerking tussen de dienst neus-, keel- en oorziekten en de dienst logopedie om mensen met slikproblemen vanuit verschillende disciplines verder te helpen. Enkel volwassenen kunnen er terecht om hun slikproblemen aan te pakken.
Kenmerken
Enkele voorbeelden van slikklachten zijn:
- Voedsel en/of drank loopt uit mijn mond
- Voedsel blijft volledig of gedeeltelijk achter in mijn mond
- Eten blijft in mijn keel steken
- Ik moet hoesten tijdens eten en/of drinken
- Ik doe dubbel zo lang over mijn maaltijden in vergelijking met vroeger
- Mijn stem klinkt borrelend na het slikken
Oorzaken
Enkele voorbeelden van oorzaken zijn:
- Een normaal verouderingsproces eventueel gecombineerd met een algemene achteruitgang of een ontbrekende/slecht passende gebitsprothese
- Hersenletsel
- Degeneratieve aandoening (ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, ALS,…)
- Sommige medicatie
- Een tumor in hoofd-halsgebied
Diagnose en behandeling
Diagnose
We starten met een grondige anamnese. Dit betekent dat we luisteren naar uw klachten en bespreken welke moeilijkheden u precies hebt bij het slikken. Daarna onderzoekt de arts uw mond, keelholte en tong. Hij kijkt daarbij de anatomie, motoriek en gevoeligheid na. Dan volgt er een FEES-onderzoek (Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken). Bij dat onderzoek brengt de arts een flexibel slangetje langs uw neus tot in uw keel. Op dat slangetje is een minicamera bevestigd die beelden maakt. U krijgt tijdens het onderzoek iets te eten en te drinken van de logopedist. De arts en de logopedist beoordelen de beelden onmiddellijk.
Behandeling
Na het onderzoek bespreken we de resultaten met u. U krijgt advies om op een veilige manier te slikken. Indien nodig verwijzen we u door naar een logopedist dicht bij huis. Zo nodig wordt verder onderzoek voorzien. We geven je ook verdere informatie over een mogelijke terugbetaling van de therapie en zorgen voor de documenten van terugbetaling.
Praktisch
Wat brengt u mee?
Graag melk, yoghurt en een boterham meebrengen. Als u moeite hebt om specifieke voedingsmiddelen in te slikken, mag u die ook meebrengen.
Afspraken
Voor vragen of een afspraak, neem contact op met het secretariaat van neus-, keel- en oorziekten op 053/72.45.33.