In onze contreien blijft cardiovasculaire sterfte de belangrijkste doodsoorzaak. Spijtig genoeg zijn deze overlijdens vaak plots, onaangekondigd waarbij het tijdsinterval om een zinnige interventie te kunnen doen heel kort is. We spreken in orde van minuten. Onmiddellijk de 112 bellen en de reanimatie starten is daarom uiterst belangrijk om de overlevingskansen te vergroten, door wie dan ook!
In 2015 ging het project ‘Hartveilige gemeente’ in Asse van start. Onder impuls van dokter Jan Leeman en huidig gemeenteraadslid Guy De Bondt plaatste het gemeentebestuur tal van automatische externe defibrillatoren (beter gekend als AED) op strategische plaatsen in groot-Asse.
De uitbreiding van het aantal AED’s was een grote stap vooruit, maar de grootste stap vooruit was dat gemeente- en OCMW-personeel én leerkrachten van alle scholen in Asse ook werden opgeleid in de basisreanimatie met gebruik van een AED. Want onze handen bepalen het verschil tussen leven of dood, waarbij een AED enkel een hulpmiddel is om een elektrische hartritmestoornis te verhelpen, maar er niet voor zorgt dat ons hart opnieuw pompt.
Dus enkel het plaatsen van een AED zonder adequate opleiding zou zijn doel grotendeels missen.
Guy De Bondt die als spoedverpleger zelf de reanimatie-opleidingen geeft, benadrukt het nut van deze opleidingen: ‘Een persoon met een hartstilstand buiten het ziekenhuis, heeft maar max. 8% kans op overleven. Dit is dus ‘onaanvaardbaar’ laag. Hoofdreden is te vinden bij de omstanders, die nooit geen reanimatieopleiding hebben gekregen en dus bang zijn om iets verkeerd te doen.
Als je daarentegen binnen de vier minuten start met de reanimatie, kan je dezelfde persoon zijn overlevingskansen laten stijgen tot meer dan 80%! Dit is dus X10, door enkel nog maar met de handen op de borstkas te gaan duwen.
In geval van een hartstilstand weten we dat elke minuut zonder hartmassage de kans op overleving met 10% daalt! Wachten op hulpdiensten die vlot meer dan 10 minuten aanrijtijd hebben, is in deze echt niet mogelijk. Onmiddellijk handelen is de boodschap.’
‘Vanaf de leeftijd van 12 jaar is men in staat om een levensbedreigende noodsituatie te herkennen en zelfstandig de basisreanimatie op te starten. We richten ons in Asse dus niet alleen op de volwassenen Assenaar, maar ook op onze schoolgaande jeugd vanaf 12 jaar. Dit is echt baanbrekend. Met dit project willen we nogmaals in deze materie Asse op de kaart zetten en als voorbeeld dienen voor anderen.’ aldus Guy De Bondt.
Teach the teacher
Op vrijdag 9 december volgden 7 leerkrachten een opleiding in het gebruik van de AED bij reanimatie. In totaal zijn er 26 inschrijvingen voor de opleiding, waarvan al een deel de opleiding volgde.
We proberen nu om een aantal leerkrachten uit zo veel mogelijke scholen op te leiden. Via het "teach-the-teacher principe" zijn we overtuigd dat succes en continuïteit verzekerd is. Door leerkrachten op te leiden, kunnen we heel wat meer jongeren bereiken en sensibiliseren’, zo zegt Johan De Rop, schepen van Onderwijs.
Koen Van Elsen, burgemeester: ‘Het gemeentebestuur gaat hier ook logistiek in ondersteunen en dit door het uitlenen van reanimatie-oefenpoppen.
Daarnaast maken we ook geld vrij voor opleidingen en breiden we het aantal AED’s uit. Hiermee investeren we in een zinvol project met maatschappelijke meerwaarde.’
Het gemeentebestuur werkt hiervoor nauw samen met het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst-Asse en de brandweerzone Vlaams-Brabant West.
Waar vind je in Asse een AED die 24/7 bereikbaar is?
- Gemeenteplein 1, Asse
- CC Asse/bibliotheek, op gevelmuur t.h.v. doorgangsweg naar de binnenkoer Oud Gasthuis
- Hoppinpunt, station Asse
- Gemeentelijke Basisschool, Kasteelstraat 49, Mollem
- Gemeentelijke basisschool Relegem, Dorpsstraat, Relegem
- Vrije basisschool ‘De Kleine Wereld’, Nieuwstraat 72, Asse
- Vrije basisschool ‘De Leerheide’, Kapellestraat 9, Asse-Terheide
- Gemeentelijke feestzaal, Notelaarstraat 12, Bekkerzeel
- Parochiezaal Krokegem, Dendermondsesteenweg
- Parochiezaal Asbeek, Kespier 20B
- Parochiezaal Walfergem, Petrus Ascanusplein 1
- KVG ‘t Mankement, Noorderlaan 4, Zellik
- Woonzorgcentrum Hof ter Waarbeek, Waarbeek 28, Asse
- Voetbalkantine Relegem, aan sporthal PIVO
Ook in de voetbalkantine van Asse, Asse-Terheide, Mollem en Walfergem hangt een AED, maar dan binnen of achter een poort waardoor hij enkel bruikbaar is tijdens trainingen en wedstrijden