Cheque Modegala tvv OLV Borstkliniek

Het Modegala vond plaats op 16 oktober 2022 in De Montil, te Affligem.  Met ongeveer 800 aanwezigen was dit een groot succes, zeker wanneer men bedenkt dat het modegala tussen twee "covid-golven" werd georganiseerd. De totale opbrengst ten voordele van de OLV Borstkliniek bedraagt afgerond 12.000 euro, waarvan het grootste deel dus door Ladies Circle Aalst werd aangedragen. Een gift van BD uit Erembodegem en de opbrengsten uit dranken/catering op het modegala brachten de totale opbrengst op 12.000 euro.

Met deze fondsen wordt de studie mee gefinancierd die de OLV Borstkliniek opzet voor een innovatieve ingreep, en die in tegenstelling tot vele anders studies volledig door het OLV wordt gedragen en niet wordt gesponsored door farma- of medtech-ondernemingen.

Op de foto bij de overhandiging van de cheque (van links naar rechts)

  • Laura Standaert, Psychosociaal support team 
  • Dr. Evelyn Despierre, gynaecologisch chirurg (die de ingrepen mee uitvoert)
  • Dr. Koen Traen, gynaecologisch chirurg (die de ingrepen leidt)
  • Stefanie Grysolle, voorzitter Ladies Circle Aalst (mede-organisator van het Modegala)
  • Noël Mylle, Théatre de la Mode (mede-organisator van het Modegala)
  • Dr. Heidi Roelstraete, radioloog (coördinator van de OLV Borstkliniek)
  • Peter Verhulst, algemeen directeur OLV Ziekenhuis
  • Sarah Palsterman, Psychosociaal support team van de OLV Borstkliniek
  • Dr. Dries Opsomer, plastisch chirurg, was verontschuldigd voor de foto

 

Robotgeassisteerde mastectomie

Tepelsparende borstamputatie en -reconstructie met robotondersteuning

Een klassieke borstamputatie is vrij verminkend, met grote littekens en verlies van de tepel. Met een recentere techniek wordt de tepel wordt , maar blijft de insnede onder de gehele breedte van de borst voor een zichtbaar litteken zorgen.  Bij de ingreep met de robot, is er sslechts een snede van ongeveer 5 cm onder de oksel nodig, langs waar de brost wordt verwijderd. Het litteken is klein een ook onzichtbaar als de patiënte gewoon rechtstaat of - zit. Bovendien wordt hierdoor de bevloeiing van de borst veel minder gecompromitteerd

Deze ingreep is in studieverband, en vooral jongere genetisch belaste patiëntes met een kleinere borstcup komen hiervoor in aanmerking.  

Meer informatie over deze ingreep is te lezen in ons patiëntenmagazine Update, editie september 2022 (zie hieronder/hiernaast)