hoofd- halskanker

MAKE SENSE CAMPAGNE

De ‘Make Sense’ campagne is een initiatief van de Europese Hoofdhalsvereniging (European Head and Neck Society). Deze jaarlijks terugkerende campagne wil mensen meer bewust maken van de symptomen van hoofd-halskanker. Patiënten die zich op tijd tot een gespecialiseerd centrum  wenden, hebben een grote kans op overleving. Voor de behandeling van deze complexe tumoren bundelen het A.S.Z. en het OLV Ziekenhuis sinds 2023 hun krachten in een overkoepelend multidisciplinair consult, een samenwerking die vanaf 1 januari 2025 wordt geofficialiseerd binnen het nieuwe fusieziekenhuis AZORG.

WAAROM IS EXTRA AANDACHT VOOR HOOFD-HALSKANKER ZO BELANGRIJK?

Het aantal patiënten met de diagnose hoofd-halskanker groeit gestaag. Hoofd- en halskanker is goed voor ongeveer vier procent van alle kankers in België. Het gaat hier dus om zeldzame aandoeningen, al is het wel de vierde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat-, long- en darmkanker) en de negende meest voorkomende kanker bij vrouwen.

Ondanks het toenemende aantal patiënten is de ziekte nog vrij onbekend. Dat zorgt ervoor dat de diagnose vaak laat gesteld wordt: 60% van de patiënten bevindt zich op het moment van de diagnose al in een vergevorderd stadium van de ziekte en 60% overlijdt binnen vijf jaar. Wordt de ziekte echter in een vroeg stadium ontdekt, dan is de kans op overleving nog 80 tot 90%.

WAT IS HOOFD-HALSKANKER?

Het gaat om tumoren in het hoofd-halsgebied zoals lipkanker, kanker van de tong of mondbodem, kanker van de boven- of onderkaak, keelholtekanker en kanker in de halslymfeklieren. De kans op hoofd- halskanker is groter bij mannen dan bij vrouwen en wordt vergroot door roken en overmatig alcoholgebruik (voor mannen meer dan drie glazen en vrouwen meer dan twee glazen per dag). Verschillende symptomen kunnen wijzen op hoofd- halskanker. Denk aan niet-genezende zweertjes in de mond, de keel of op de lip, heesheid, zwellingen in de mond of hals en moeilijkheden bij het kauwen of slikken. Houden de symptomen langer dan drie weken aan, dan is het aangewezen om gespecialiseerde hulp in te roepen.

HOE ZIET DE BEHANDELING VAN HOOFD- HALSKANKER ERUIT?

De behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied kan behoorlijk ingrijpend zijn omwille van de mogelijke impact op essentiële functies zoals ademhalen, eten, drinken en spreken. Daarnaast kan de behandeling ook zichtbare littekens in het gelaat of in de hals tot gevolg hebben, wat de psychosociale impact soms groot maakt. De zorg rond hoofd- en halstumoren wordt dan ook sterk omkaderd door een team van referentieverpleegkundigen, logopedisten, diëtisten, sociale medewerkers, kinesitherapeuten en oncologisch psychologen. 

In een multidisciplinair oncologisch consult bespreken artsen en paramedici elke patiënt afzonderlijk zodat de meest aangewezen, up-to-date en hoogkwalitatieve zorg op maat kan worden ingezet. Hierbij wordt rekening gehouden met oncologische factoren maar ook met factoren eigen aan de patiënt zoals leeftijd, algemene toestand, andere aandoeningen, …

Afhankelijk van het tumortype en de uitbreiding bestaat de behandeling uit chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, immunotherapie of een combinatie van voorgaande. 

Bij chirurgie gebeurt achteraf een gepaste reconstructie. Dankzij onze 3D-technologie en verfijnde operatietechnieken waarbij gebruik wordt gemaakt van microvasculaire flappen, hebben ook patiënten met een gevorderde tumor een goede kans op genezing én een normaal leven achteraf.

Op woensdag 25 september organiseren het OLV Ziekenhuis en het A.S.Z. een gezamenlijk Hoofd- en Halskankersymposium voor het bewustmaken van huisartsen, tandartsen en zorgverleners uit de brede regio.

Contact

Dienst Mond-, kaak- een aangezichtsheelkunde 

A.S.Z.
053 76 67 00 (Aalst)
054 43 21 11 (Geraardsbergen)
09 368 82 11 (Wetteren)

OLV
053 72 41 43  (Aalst – Asse – Ninove)

Dienst Neus-, keel- en Oorheelkunde

A.S.Z.
053 76 49 78 (Aalst)
054 43 21 11 (Geraardsbergen)
09 368 82 11 (Wetteren)

OLV

T 053 72 45 33 (Aalst)
T 052 300 63 11 (Asse)
T 053 72 45 33 (Ninove)

Perscontact

Communicatiedienst A.S.Z. - Dorien Buyst
Dorien.buyst@asz.be
communicatie@asz.be