PIT opstart in Aalst

Vanaf 1 oktober kan de noodcentrale kiezen om bij een oproep niet alleen een traditionele ambulance of MUG-voertuig in de grote regio van Aalst te sturen, maar nu ook een PIT-voertuig. Deze uitbreiding is een resultaat van intensief overleg en samenwerking tussen het A.S.Z., het OLV Ziekenhuis en de hulpverleningszone Zuid-Oost, die in oktober 2023 de erkenning kregen om deze gespecialiseerde dienst te implementeren.

Wat is een PIT?
Een PIT-ambulance wordt bemand door  zowel een ambulancier als een spoedgevallenverpleegkundige met bijzondere beroepstitel in intensieve zorg en spoedgevallenzorg. Dankzij deze expertise kan de PIT gespecialiseerde interventies uitvoeren die vandaag vaak door een MUG worden gedaan. Dit betekent dat patiënten sneller gepaste zorg kunnen ontvangen, waaronder pijnbestrijding en toediening van geavanceerde medicatie ter plaatse.

Voordelen van de PIT
De PIT vormt de brug tussen een standaard ambulance en een MUG. De wagen is uitgerust met uitgebreide medische apparatuur, waaronder een defibrillator, medicatiepomp en een Boussignac masker voor zuurstoftherapie bij acuut hartfalen.

Kristoff Colman, hoofdverpleegkundige spoedopname A.S.Z.: “We zijn enthousiast om dit nieuwe project in Aalst te lanceren. Het geeft ons de mogelijkheid om onze hulpverlening gerichter in te zetten en patiënten sneller te helpen met gespecialiseerde interventies. Onze verpleegkundigen hebben een uitgebreid opleidingstraject gevolgd specifiek voor de PIT-module. Alle handelingen die de PIT-verpleegkundigen mogen uitvoeren, staan nauwkeurig in een procedureboek uitgeschreven, het zogenaamde ‘PIT handboek’.”

Snelle en adequate spoedhulpverlening in de regio
Met de komst van de PIT kan de noodcentrale in Gent nu kiezen tussen drie opties bij een oproep: een 112-ambulance, een PIT-ambulance of een MUG. Dit zorgt ervoor dat elke patiënt de meest geschikte hulpverlening krijgt, afhankelijk van de ernst en urgentie van de situatie.

David Pletinckx, hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst OLV Ziekenhuis, voegt toe: “We hebben al veel ervaring dankzij het PIT-project in Asse, en we zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe PIT-project in Aalst een groot succes zal worden. Het biedt ons de flexibiliteit om een extra voertuig in te zetten, precies waar en wanneer het nodig is. Visueel zal je geen verschil kunnen zien tussen een gewone ziekenwagen en een PIT. Net zoals de MUG zal de PIT gestationeerd zijn bij de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen. De MUG wordt in Aalst afwisselend door het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis bediend, elk 14 dagen in de maand. Het ziekenhuis dat niet van MUG-wacht is zal tijdens haar 14 dagen de PIT bemannen, samen met de Hulpverleningszone Zuid-Oost.”

Toekomst van de dringende geneeskundige hulpverlening
Dankzij het herfinancierings- en herorganisatieplan van de Dringende Geneeskundige Hulpverlening kunnen ziekenhuisnetwerken nu beschikken over extra gefinancierde PIT-voertuigen. Deze kunnen niet alleen ingezet worden voor urgente interventies, maar ook voor dringende interhospitaal transporten.

Sabine Siau, algemeen directeur A.S.Z.: “Met deze uitbreiding zet AZORG een belangrijke stap in het optimaliseren van dringende, gespecialiseerde zorg voor patiënten in de brede regio van Aalst.”