Reumatologische aandoeningen

Inhoudstafel

Reumatoïde artritis (RA)

Dit is een vorm van gewrichtsontsteking waarbij het afweer- of verdedigingssysteem (immuunsysteem) zich om onbekende redenen tegen de eigen gewrichten gaat keren. Ontstekingscellen gaan zich vermenigvuldigen en zich vastzetten in en rond de gewrichten.

Het gaat om een chronische ontsteking, die zich voornamelijk situeert in en rond de gewrichten van handen en voeten, en volgende klachten geeft: pijn en zwelling van de gewrichten, krachtsvermindering, bewegingsbeperking, nachtelijke pijn, langdurige ochtendstijfheid (>2-3u), roodheid en warmte van de gewrichten, ontsteking van pezen, vermoeidheid.

Reumatologie brochure Reumatoïde Artritis

Artrose

Terwijl het bij Reumatoïde Artritis (RA), Psoriasis artritis of Spondylitis Ankylosans om ontstekingsreuma gaat, hebben we het bij artrose over lijtagereuma Bij artrose is het kraakbeen aangetast. Als het kraakbeen zo ver afgesleten is, gaan de twee stukjes bot op elkaar gaan wrijven waardoor je een aantal reacties krijgt zoals bot-nieuwvorming (“papegaaibekken") maar soms ook ontsteking van het gewrichtsslijmvlies. Voor artrose bestaat tot op heden nog geen medicatie die het proces kan voorkomen, vertragen of stopzetten.

Reumatologie brochure Handartrose

Lupus

De oorzaak van Lupus Erythematosus blijft onbekend. Lupus treft voornamelijk vrouwen tussen 18 en 45 jaar tijdens hun vruchtbare jaren. Lupus behoort tot de auto-immuunziekten, wat betekent dat de ontstekingen en de letsels ontstaan door reactie van antistoffen tegen eigen normale lichaamseigen bestanddelen. Lupus is geen erfelijke ziekte, maar u hebt wel een grotere kans op lupus wanneer een eerstegraadsverwant(e) de ziekte heeft. Er bestaan vier vormen van lupus, die in onze brochure nader worden belicht.

Reumatologie brochure Lupus

Osteoporose

Osteoporose – of botontkalking – is een botaandoening die wordt gekenmerkt door ‘poreus’ en, als gevolg hiervan, minder sterk bot waardoor u een hoger risico hebt om iets te breken. Osteoporose kan voorkomen bij ongeveer 1 op 3 vrouwen na de menopauze, en bij 1 op 5 mannen ouder dan 50 jaar. Osteoporose is een pijnloze botaandoening, tot er zich een fractuur voordoet. Een 1ste onbehandelde fractuur is vaak de voorbode van een volgende fractuur. Het is dan ook zeer belangrijk om osteoporose vroegtijdig op te sporen.

Reumatologie brochure Osteoporose

Polymyalgie

Polymyalgia reumatica (PMR) is een inflammatoire aandoening en wordt ook wel spierreuma genoemd.  “Poly” betekend “veel”, “myo” betekent “spier”, “algia” betekent “pijn” en,- “reumatica” betekent “ontstekingen van gewrichten, bindweefsel en spieren”. Symptomen en klachten:

  • “Plots ontstane stijfheid thv schouder- en/of bekkengordel
  • Er is beperkte beweeglijkheid van de schouders en krachtsverlies in de bovenarmen en bovenbenen, veroorzaakt door pijn.
  • Langdurige ochtendstijfheid en nachtelijke pijn
  • Komt het frequentst voor bij vrouwen> 50 jaar Reumatologie 2 Diagnose Bij lichamelijk onderzoek vindt men vaak drukpijn ter hoogte van de weke delen van schouders en bovenarmen, en beperking in de beweging van schouders en nek. Deze beperkingen worden meestal veroorzaakt door pijn. 

Reumatologie brochure Polymyalgia Rheumatica

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen van het lichaam. Bij deze ontstekingsreacties worden grote hoeveelheden witte bloedcellen gemaakt die zich ophopen. Deze ophopingen worden granulomen genoemd. Deze spontane ontstekingsreacties kunnen in ieder deel van het lichaam voorkomen, maar het meest in de longen, de lymfeklieren, de gewrichten, de huid en de ogen. De oorzaak van sarcoïdose is onbekend.

Reumatologie brochure Sarcoïdose

Sclerodermie

Sclerodermie is een bindweefselziekte en behoort tot de auto-immuunziekten. Bindweefsel komt overal in het lichaam voor. Het verbindt verschillende lichaamscellen met elkaar en zorgt voor stevigheid. Bij een auto-immuunziekte keert het afweersysteem van de patiënt zich tegen het eigen lichaam. Sclerodermie uit zich door:

  • Een verstrakking en verharding van de huid en van andere organen door een toename van bindweefsel, bijvoorbeeld van het maagdarmstelsel.
  • Een aantasting van de kleine bloedvaten, bijvoorbeeld in de huid, longen en nieren.
  • Een aanval van het afweersysteem van het lichaam op de eigen lichaamscellen en organen, bijvoorbeeld op hart, longen, nieren.

Reumatologie brochure Sclerodermie