Prenatale raadpleging
Algemeen
Bij de gynaecoloog
De prenatale controles worden in principe maandelijks uitgevoerd, de laatste 2 maanden van de zwangerschap om de 2 weken. In sommige gevallen kan een intensievere opvolging nodig zijn.
De controle begint met een meting van de bloeddruk en het gewicht.
Wij vragen u ook om een nuchter urinestaal mee te brengen. Hierin wordt het gehalte aan eiwit en suiker getest.
Nadien volgt het gesprek met uw gynaecoloog, een lichamelijk onderzoek en eventueel een echografie. Officieel zijn er 3 echografieën in de zwangerschap nodig, vaak worden er meer gedaan.
Bij de vroedvrouw
Als vroedvrouwen willen we toekomstige ouders inlichten.
We werken interactief met onze gynaecologen en gaan in op vragen en twijfels die leven bij toekomstige ouders.
Wensen jullie advies omtrent voeding, werken tijdens de zwangerschap, je levenswijze, zwangerschapsklachten, sexualiteit?
Zoeken jullie info in verband met de voorbereiding op de bevalling, borstvoeding of flesvoeding, de kraamperiode, ... of willen jullie praten over gevoelens en emoties tijdens de zwangerschap?
We belichten naast medisch-verloskundige aspecten ook de alledaagse en grootse zaken rond het vader en moeder worden.
Campus Aalst
Jullie komen tijdens de zwangerschap 3 keer op consultatie bij de vroedvrouw als vast onderdeel van het zwangerschapstraject.
- 10 weken (duur 1u)
- 24 weken (duur: 1/2u)
- 32 weken (duur: 1/2u)
De tweede en derde consultatie vervangen een consultatie bij de gynaecoloog.
Bij medische indicatie zullen de nodige controles bij de gynaecoloog plaatsvinden.
De afspraken bij de vroedvrouw worden gemaakt op het secretariaat gynaecologie samen met de afspraken voor de gynaecoloog. Telefoon secretariaat gynaecologie: 053/72 49 50
Campus Asse
We nemen een half uurtje de tijd om jullie vragen te beantwoorden.
Er zijn 3 individuele consultaties mogelijk:
- een eerste consultatie tussen de 8ste en 12de week van de zwangerschap. Hierbij wordt het verloop van de normale zwangerschap geschetst en algemene inlichtingen verstrekt.
- een tweede consultatie tussen de 22ste en 24ste week van de zwangerschap. Hierbij worden vooral borst- en/of flesvoeding en sociale wetgeving toegelicht.
- een derde consultatie tussen de 34ste en 36ste week van de zwangerschap. Hierbij wordt uitleg gegeven over de arbeid, bevalling en verblijf op onze materniteit. We bieden ook een individuele rondleiding op het verloskwartier aan.
Alle toekomstige ouders hebben recht op deze consultaties.
Deze consultaties worden volledig door de mutualiteit terugbetaald.
De afspraken kunnen gemaakt worden via het secretariaat gynaecologie T. 02 300 62 96.
Deze gaan door op maandag en donderdag tussen 16.00 en 19.30 uur. Jullie kunnen zelf kiezen of jullie 1 keer, 2 keer of 3 keer komen.
Prenatale screening en diagnostiek
De term ‘prenatale diagnostiek’ wordt vaak als een overkoepelende term gebruikt voor alle mogelijke testen en onderzoeken tijdens de zwangerschap om afwijkingen bij uw baby op te sporen.
Het begrip ‘prenatale diagnostiek’ wordt vaak als een overkoepelende term gebruikt voor alle mogelijke testen en onderzoeken tijdens de zwangerschap om afwijkingen bij uw baby op te sporen. Eigenlijk dienen we een onderscheid te maken tussen twee soorten:
- Prenatale screening: de screeningstesten voor een kansberekening (hoeveel kans heeft uw kindje op een afwijking zoals het syndroom van Down?). Hiertoe behoren de combinatietest en de Niet-Invasieve Prenatale Test of NIPT. Anderzijds rekenen we hiertoe ook de uitgebreide echografische onderzoeken zoals de 20 weken echografie voor screening naar aangeboren, structurele afwijkingen.
- Prenatale diagnostiek: de onderzoeken waarbij er met zekerheid een diagnose kan gesteld worden. Deze onderzoeken zijn ingrijpender en houden meer risico’s in. Tot deze onderzoeken rekenen we de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.