Eind maart namen 6 ziekenhuizen gezamenlijk een nieuwe PET/CT-scanner in gebruik. Het toestel staat in het OLV Ziekenhuis, maar hoort toe aan het PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen. Dankzij de samenwerking van de 6 ziekenhuizen kunnen patiënten in hun eigen regio geholpen worden. Dat is vooral voor veel kankerpatiënten goed nieuws.
Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scanner en een CT-scanner in 1 toestel. Dr. Pieter De Bondt van de dienst Nucleaire Geneeskunde: “Er zijn 4 indicaties voor het gebruik van een PET-scan. De grootste groep zijn de patiënten met kanker. Zij staan in voor zowat 80% van de PET-scans, die zowel voor diagnose als opvolging worden gemaakt. Met een PET-scan kan je bijvoorbeeld zien of er uitzaaiingen zijn en of een therapie aanslaat of niet. Vooral in longen, darmen en lymfomen (klieren) kan een PET-scan duidelijkheid brengen. Een tweede domein is de cardiologie. Met een PET-scan kunnen we de leefbaarheid van een aangetast deel van het hart bepalen na een hartinfarct. Ten derde zijn er de infecties, die vaak moeilijk te lokaliseren zijn. Een vierde toepassing is een hersenscan, bijvoorbeeld om uit te wijzen of iemand de ziekte van Alzheimer heeft Dat het nieuwe toestel gecombineerd is met een CT-scan, laat ons toe om duidelijk te lokaliseren wat er te zien is.”
Hele uitdaging
Met deze nieuwe PET/CT-scan gaat een investering van circa 2 miljoen euro gepaard. Bovendien is er een expliciete erkenning van de overheid voor nodig. “Een PET werkt met een licht radioactieve stof en is erg duur”, licht dr. De Bondt toe. “Die radioactieve stof maakt de straling zichtbaar in 3D. Het is een krachtig toestel, dat echt wel het verschil maakt in kwaliteit van beelden. Dat 6 ziekenhuizen hiervoor samenwerken, kunnen we alleen maar toejuichen. Concreet betekent het dat patiënten van de verschillende ziekenhuizen hier bediend kunnen worden en dan verder opgevolgd worden in het eigen ziekenhuis. Vroeger moesten veel patiënten hiervoor naar Brussel of Gent, dat is nu niet meer nodig.” “De samenwerking tussen de ziekenhuizen verloopt heel goed. Technisch was het een hele uitdaging, bijvoorbeeld om zowel de beelden als de verslagen elektronisch toegankelijk te maken in elk ziekenhuis. Hiervoor moesten alle systemen compatibel gemaakt worden. Maar dat is gelukt en daar kunnen we alleen maar trots op zijn.