Schaamlipcorrectie

Schaamlipcorrectie - Plastische heelkunde - OLV Aalst

Wat

Bij sommige vrouwen zijn de kleine schaamlippen te groot. De oorzaak kan divers zijn: door leeftijd, zwangerschappen of natuurlijk aanwezig.

Niet enkel kan dit aanleiding geven tot functionele problemen bij fietsen, paardrijden of sporten maar ook bij seksuele activiteit.

Los van deze functionele hinder storen deze dames zich ook vaak aan het esthetisch uiterlijk. Een schaamlipcorrectie kan deze problemen oplossen. Toch moet overcorrectie worden vermeden om de biologische functie van de schaamlippen te behouden.

 

Behandeling

De dag van de ingreep komt u binnen op het afgesproken uur. Het verblijf in het ziekenhuis is meestal beperkt tot één dag. Voor de ingreep moet u minstens 6 uur nuchter zijn. De verpleegkundige kijkt samen met u een vragenlijst na en zal op de kamer overgaan tot het scheren van de schaamstreek.

De chirurg komt eventueel nog langs om vragen of opmerkingen te beantwoorden en foto’s te nemen. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier, waar de anesthesist u in slaap zal brengen. De ingreep zelf duurt ongeveer 1 uur.

Bij het wakker worden verblijft u nog een aantal uren op de ontwaakzaal, waarna u naar uw kamer wordt gebracht. Voor uw comfort is een absorberend verband in uw ondergoed aangebracht. U heeft ook een perfusie in de arm om u pijnstilling toe te dienen.

 

Nazorg

Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden het rustig aan te doen. Zware voorwerpen tillen, heffen of trekken is verboden. De eerste dagen kunnen de schaamlippen sterk gezwollen zijn en pijnlijk, evenals een toiletbezoek en zitten of stappen. Omdat er in de schaamlippen veel bloedvaatjes zitten, kunnen er zich kleine bloeduitstortingen plaatsvinden dewelke zich manifesteren als blauwe plekken.

U dient de wondranden regelmatig aan te stippen met het voorgeschreven ontsmettingsmiddel en zeker na elk toiletbezoek waarna u steeds de huid goed nadroogt met een steriel gaas, of indien te gevoelig met een haardroger. Het kan dat de eerste dagen na de ingreep wat bloed of vocht op het verband zit. Best is om een inlegkruisje of absorberend verband aan te brengen en dit regelmatig te verversen. Om de wonde goed te laten genezen gebruik je best geen tampons, draagt u geen strak ondergoed (strings) of vermijdt u seksuele gemeenschap tot 4 weken na de ingreep.

Ook neemt u de eerste weken geen bad. Pas na advies van de arts tijdens nacontrole mag u starten met een korte douche, maar steeds goed drogen, indien te gevoelig gebruikt u een haardroger. U heeft een werkonbewaamheid van 1 tot 2 weken, afhankelijk van het type werk dat u doet en hoe de genezing vordert. De vervolgafspraken worden u meegegeven bij ontslag. De hechtingen zijn uitgevoerd met verteerbare draadjes en hoeven niet verwijderd te worden.

schaamlipcorrectie