Pneumologische revalidatie

Inhoudstafel
Pneumologische (respiratoire) revalidatie - OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove

Wat?

Respiratoire revalidatie is een oefenprogramma voor mensen met chronische longziekten.

Het groepsprogramma is aangepast aan de individuele behoeften en ontworpen om fysieke en sociale mogelijkheden en zelfstandigheid te bevorderen.

Verschillende oorzaken liggen aan de basis van chronische longziekten en kortademigheid (genetische factoren, overgevoeligheid, infecties, schadelijke stoffen ), maar zonder twijfel is tabak de grote boosdoener voor ademhalingsproblemen. Stoppen met roken is dan ook een eerste vereiste om daar een ommekeer in te brengen .

Een belangrijk onderdeel in de respiratoire revalidatie is de bewegingsreëducatie of fysieke training. Veel patiënten bevinden zich in een vicieuze cirkel. Ze hebben angst om inspanningen te doen, gaan daardoor minder bewegen waardoor hun fysieke conditie nog meer daalt. Hierdoor treedt er nog meer kortademigheid op. Vaak is moeheid en een zittend bestaan tevens de oorzaak dat men heel geleidelijk aan in een neerwaartse spiraal terecht komt. De spierkracht neemt af en de functie van het hart wordt slechter.

Revalidatie

Intakes. Vóór de behandeling begint krijgt de patiënt eerst verschillende onderzoeken en intakes. Deze intakes worden afgenomen door de longarts , verpleegkundigen en kinesitherapeuten. Er zal o.a. een longfunctietest, een inspanningsproef op de fiets , een 6 - minuten wandeltest en een spierkrachttest worden afgenomen.
Tevens zal er ook een vragenlijst worden doorgenomen met betrekking tot het kortademig worden bij dagelijkse activiteiten .
Er zal ook nagegaan worden of de patiënt voldoende gemotiveerd is om het oefenprogramma aan te vangen .
Deze intakes zullen om de 12 weken worden herhaald en geëvalueerd.

Kinesitherapie. Er wordt een reconditioneringsprogramma op maat van de patiënt opgesteld, waar zowel uithouding als spierkracht getraind worden. Binnen de pneumorevalidatie zal de kinesitherapeut u zo goed als mogelijk begeleiden tijdens u herstelproces.

Verloop

Bij opstart wordt multidisciplinair bekeken hoe vaak men per week dient te komen oefenen in de revalidatiezaal. Vaak is een frequentie van 2 à 3 maal per week voldoende.