Revalidatieprogramma ‘Actief met Parkinson’
De dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie en de dienst Neurologie van het OLV Ziekenhuis campus Aalst trachten samen aan de revalidatienood van mensen met de ziekte van Parkinson tegemoet te komen. In dit kader werd een gespecialiseerd team opgericht, bestaande uit een neuroloog, revalidatiearts, ergotherapeut, kinesitherapeut, logopedist en sociaal assistent.
Evaluatie
Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen door hun behandelend neuroloog naar dit team doorverwezen worden voor een grondige evaluatie van de stoornissen en beperkingen ten gevolge van de ziekte van Parkinson. Op basis van deze gegevens kunnen adviezen worden geformuleerd naar een doelgerichte begeleiding en behandeling toe, specifiek voor de ziekte van Parkinson. Deze evaluatie kan maximaal éénmaal per jaar aangevraagd worden.
Revalidatie
Daarnaast kan men na de screening ook aangemeld worden voor het multidisciplinair revalidatieprogramma ‘Actief met Parkinson’. Hoewel het programma voornamelijk actieve oefeningen omvat, wordt er ook advies en informatie verleend omtrent diverse problemen waar mensen met de ziekte van Parkinson mee geconfronteerd kunnen worden. Afhankelijk van de revalidatienood kunnen deze therapiesessies individueel en/of in groep aangeboden worden. De sessies nemen telkens 2 uur in beslag en lopen doorgaans over een periode van 3 maanden. De groepstherapie wordt één keer per week aangeboden aan een groep van circa 8 personen met gelijkaardige functionele problemen.
Samen met de patiënten wordt er nagedacht over (praktische) oplossingen en alternatieven voor problemen waarmee men in het dagelijks leven kan geconfronteerd worden. Het hoofddoel van het programma is het verbeteren van de globale functionaliteit en het behouden van de zelfredzaamheid. Een aantal specifieke knelpunten staan hierbij centraal¹:
- Problemen met lichaamshouding, reiken en grijpen, evenwicht en stappen
- Beperkingen in activiteiten en problemen bij het verplaatsen
- Stoornissen en beperkingen door nek- en schouderklachten
- Verminderde activiteit en conditie
- Verhoogd valrisico en angst om te vallen
- Slik- en spraakproblemen
- Informatienood over de gevolgen van de ziekte van Parkinson en sociale voorzieningen
¹ KNGF-richtlijnen Nederland