Plastische heelkunde na een belangrijke vermagering

Plastische heelkunde na bariatrie (v) - OLV Aalst

Wat

Door extreme vermagering na bariatrische ingrepen (maagring, maagverkleining, Scopinaro,…) door de algemeen chirurg kan de huid zo ernstig verslappen dat een belangrijk huidoverschot ontstaat op verschillende plaatsen.

Men denkt dan in de eerste plaats aan de buikregio, maar ook aan de rug, binnenzijde van de armen of de benen, borsten en gelaat. Na de belangrijke beproeving die deze patiënten reeds hebben ondergaan in de strijd tegen overgewicht, is het voor velen nog steeds moeilijk om zich goed in hun vel te voelen door het ontstane huidoverschot.

Plastische post- bariatrische ingrepen zijn ingrepen uitgevoerd door een plastisch chirurg, na belangrijke vermagering, om huidoverschot te compenseren. Het gaat hier meestal om een aantal ingrepen, die in de mate van het mogelijke gecombineerd worden. De patiënt is dirigent in het verhaal en bepaalt welke zones voor hem of haar belangrijk zijn om aan te pakken.

 

Behandeling

De dag van de ingreep komt u binnen op het afgesproken uur. Het kan zijn dat u voor de ingreep ambulant een aantal pre-operatieve onderzoeken heeft moeten uitvoeren (bloedafname, cardiogram, longfoto). De duur van het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van het type ingreep dat u ondergaat (zie uitgebreide folders verschillende ingrepen voor meer detail).

De verpleegkundige overloopt samen met u de vragenlijst. Voor de ingreep moet je minstens 6 uur nuchter zijn. De verpleegkundige zal u steunkousen aanmeten, die nodig zijn om te verhinderen dat er zich bloedklontertjes (flebitis) vormen in de benen de dagen na de ingreep. De chirurg komt eventueel nog langs om foto’s te nemen en de te opereren zones af te tekenen.

De ingreep zelf gaat door in het operatiekwartier, waar de anesthesist u in slaap zal brengen.De duur is afhankelijk van het operatief plan en wordt vooraf met u besproken. Bij het wakker worden verblijft u nog een aantal uur op de ontwaakzaal. U zal dagelijks een spuit krijgen tot wanneer u goed mobiel bent, om het bloed vloeibaarder te maken en zo de kans op vorming van bloedklontertjes in de benen door bedlegerigheid te verminderen, tezamen met de steunkousen. U heeft ook een perfusie in de arm om u pijnstilling toe te dienen.

 

Nazorg

Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden het rustig aan te doen. Zware voorwerpen tillen, heffen of trekken zijn verboden. Indien u nog niet goed mobiel bent, of een voorgeschiedenis en/of een risico op flebitis heeft, zal u gevraagd worden de steunkousen verder te dragen, evenals de bloedverdunnende spuiten te krijgen.

Een voorschrift voor thuisverpleging zal hiervoor meegegeven worden. U heeft een werkonbewaamheid van 2 tot 6 weken, afhankelijk van het type werk dat u doet en de ingreep die u gehad heeft. Een aantal dagen na de ingreep zal de chirurg u ontvangen op de consultatie. De hechtingen worden meestal na 2 weken verwijderd op consultatie.

Na het verwijderen van de hechtingen en bij volledige genezing van de wonde mag u het litteken behandelen met een voorgestelde littekencrème, een hydraterende crème of olie. U zal zien dat bij masseren het litteken zachter wordt. Het litteken zal na een 3-tal maanden beginnen verbleken. Het kan zijn dat de huid rond het litteken in het begin raar of minder gevoelig aanvoelt. Gun het even de tijd om te herstellen.

.

plastische heelkunde na belangrijke vermagering