Studenten

Inhoudstafel

Planning stages

Elk academiejaar worden er meer dan 1100 stagemomenten gepland in het ziekenhuis. De planning hiervoor opmaken is een hele klus, waarmee het team van begeleidingsverpleegkundigen dagelijks bezig is. Hieronder geven we bondig weer hoe zo’n stageplanning tot stand komt.

  • Op het einde van het academiejaar wordt door ons een simulatie opgemaakt voor het komende academiejaar. Dit is een jaaroverzicht van alle beschikbare stageplaatsen, verdeeld over de afdelingen.
  • De onderwijsinstellingen geven ook hun simulatie door. Hierin staat hoeveel plaatsen zij per stageperiode schatten nodig te hebben. Momenteel hebben we studenten uit meer dan 50 onderwijsinstellingen.
  • De begeleidingsverpleegkundige legt deze documenten samen en verdeelt de stageplaatsen tussen de onderwijsinstellingen. Zo ontstaat de jaarplanning voor het komende academiejaar. De onderwijsinstellingen ontvangen deze in de eerste weken van de zomervakantie. De onderwijsinstellingen weten nu hoeveel plaatsen ze ter beschikking hebben, per stageperiode. Zij zullen dan studenten toewijzen aan deze plaatsen.
  • Doorheen het schooljaar geven de onderwijsinstellingen hun planningen, met ingevulde gegevens van de student, door aan de begeleidingsverpleegkundige. De onderwijsinstellingen geven dit door per stageperiode. De begeleidingsverpleegkundige controleert deze gegevens en bevestigt de stages.
  • Dagelijks zijn er nog wijzingen in de stageplanningen. Zo krijgen we aanvragen voor stage van studenten die zelf een plaats dienen te zoeken, zijn er studenten die stoppen met hun stage, zijn er inhaalstages die gepland dienen te worden,… kortom, het werk aan de stageplanning is nooit af.

Ben je benieuwd welke student er bij jou op stage gepland staat de komende periode? Neem dan een kijkje via volgende link: (link naar OLV Connect: startende studenten) (deze link werkt enkel intern)

Verdiepende stages

Vierdejaarsstudenten van de bacheloropleiding Verpleegkunde lopen verdiepende stages, waarin zij niet alleen langer stage lopen op de afdeling, maar ook specifieke leerdoelen dienen te behalen. Elk jaar organiseren de hogescholen hiervoor infobeurzen, waar we vanuit het OLV steeds aan deelnemen. Verder wordt er een afzonderlijk onthaalmoment georganiseerd voor deze groep studenten. Per semester komen zij op een avond naar het ziekenhuis, om het algemeen onthaalmoment bij te wonen en kennis te maken met de leidinggevende of mentor van de afdeling. Op deze manier kunnen zij vlot van start gaan, eens de stage start.

Masterstage

Wanneer verpleegkundigen verder studeren, hebben ze de keuze uit verschillende masteropleidingen. Ook tijdens deze opleidingen wordt er een stage georganiseerd. In het ziekenhuis zijn er verschillende stageplaatsen voor masterstudenten en wordt er steeds, in overleg met de student en de universiteit, gekeken naar de verschillende mogelijkheden.

Onthaalmomenten Aalst en Asse

Op maandag vindt er zowel op campus Aalst als op campus Asse een onthaalmoment voor studenten plaats. Zodra de registratie van jouw stage goedgekeurd wordt door de begeleidingsverpleegkundige, ontvang je een e-mail met daarin meer informatie over dit onthaalmoment.

Opgelet, wanneer jouw stage niet start op maandag, dien je contact op te nemen met de begeleidingsverpleegkundige. Er zal dan een moment afgesproken worden waarop we jou onthalen.

Zonder een onthaalmoment kan jouw stage niet starten. Op dit moment worden immers volgende praktische maar soms ook verplichte zaken in orde gebracht:

  • Overhandiging badge en KWS login aan student
  • Student dient werkpostfiche in
  • Ondertekening stagecontracten (eventueel)
  • Plattegrond ziekenhuis en parkeermogelijkheden
  • Coronamaatregelen in het ziekenhuis
  • Beleidsplan en kwaliteitsdoelstellingen

Op het einde van de eerste stagedag worden jullie verwacht voor een kort terugkommoment bij de begeleidingsverpleegkundigen.

 

Studentenevenementen (SMILE, JC en OLV Live)

Vertrekkende vanuit onze visie op studentenwerking, worden er in het OLV-ziekenhuis verschillende studentenevenement georganiseerd. Hieronder vind je hiervan een overzicht terug.

CLES en Qliksense

QlikSense is een softwareprogramma voor data-analyse en -visualisatie dat in het ziekenhuis gebruikt wordt om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten en actiegerichte informatie. In QlikSense kunnen medewerkers van het ziekenhuis gegevens uit verschillende bronnen bekijken. Voor de studentenwerking komen de gegevens uit de tevredenheidsbevragingen, die we organiseren bij de studenten in het ziekenhuis.

De vragen die we stellen in de tevredenheidsenquêtes zijn niet willekeurig gekozen, maar gebaseerd op een gevalideerd meetinstrumet, nl. de CLES. De CLES, oftewel de Clinical Learning Environment Scale, is een instrument dat wordt gebruikt om de kwaliteit van het leerklimaat in klinische leeromgevingen te meten en te verbeteren. De CLES is een belangrijk instrument in de evaluatie van onze stageplaatsen en helpt bij het bevorderen van een positieve leercultuur voor studenten en zorgprofessionals.

Iedere student die als verpleegkundige, vroedvrouw, zorgkundige, logistiek medewerker, administratief medewerker of paramedicus gedurende minstens 14 dagen stageloopt in het ziekenhuis en geen arbeidscontract heeft met het ziekenhuis, krijgt een verzoek om een tevredenheidsbevraging in te vullen.  Zowel de student zelf, maar ook de mentoren op de afdeling zijn verantwoordelijk voor een maximale invulling van deze vragenlijst.

Scriptieprijs

De OLV Health Research Award is een scriptieprijs die uitgereikt wordt door het OLV-ziekenhuis. De prijs heeft tot doel het stimuleren en belonen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gezondheidszorg. De prijs staat open voor studenten die een opleiding volgen in een relevant vakgebied, en binnen deze opleiding een werkstuk (zoals een bachelor-of masterproef) schreven. De ingediende werkstukken moeten een link hebben met het OLV-ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat je werknemer bent in het ziekenhuis of omdat je werkstuk begeleid werd door een werknemer van het ziekenhuis.

De werkstukken worden beoordeeld op basis van hun wetenschappelijke waarde, originaliteit, relevantie voor de gezondheidszorgpraktijk en de kwaliteit van de presentatie. Een jury van experts op het gebied van gezondheidszorg beoordeelt de inzendingen en kiest de winnaar.

De OLV Health research award is een belangrijk initiatief van het OLV-ziekenhuis om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te ondersteunen, en om een brug te slaan tussen de academische wereld en de praktijk van de gezondheidszorg.