Wegnemen van huidletsels.

Wegnemen huidletsels - plastisch heelkunde - OLV Aalst

Wat

In de meeste gevallen kunnen kleine huidletsels onder plaatselijke verdoving verwijderd worden. Het kan gaan om goedaardige letsels zoals: naevus, lipoom, sebumcyste, hemangioom, fibroom, huidaanhangsels of kleine kwaadaardige tumoren zoals een basaal cel carcinoom of plaveisel cel carcinoom.

De verwijdering behoeft geen algemene verdoving als deze letsels niet te groot zijn en dus ook geen hospitalisatie.

 

Behandeling

Deze ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U mag eten en drinken de dag van de ingreep. De chirurg bespreekt samen met u de ingreep, het litteken en de nabehandeling die u kan verwachten. Door middel van een aantal injecties wordt de huid plaatselijk verdoofd. Dit kan gevoelig zijn.

Na deze injectie is de huid gevoelloos voor pijn, maar kan het zijn dat u druk en aanraking blijft voelen. Nadien wordt het letsel verwijderd en opgestuurd voor onderzoek onder de microscoop. Een verband beschermt de wonde. Bij ontslag krijgt u eventueel een voorschrift voor pijnstillers mee, een voorschrift thuisverpleging en/of een vervolgafspraak.

 

Nazorg

Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Als je wil rusten en/of slapen mag je om het even welke houding. De eerste dagen na de ingreep kan u pijn ervaren. Dit wordt door de meeste patiënten als minimaal ervaren. Het verband moet droog blijven en daarom zijn douchen en baden uitgesloten. U heeft een sportverbod van 4 weken.

De hechtingen worden verwijderd bij de verwijzende arts, huisarts of op vraag van de patiënt op de consultatie. Wanneer de hechtingen mogen verwijderd worden is afhankelijk van het soort letsel, lokalisatie en type ingreep. De dag na het verwijderen van de hechtingen mag u douchen. U moet gedurende een aantal maanden het litteken beschermen tegen de zon. In het begin ziet het litteken er rood uit. Het zal in de loop van de tijd verbleken tot een discreet litteken.

Het litteken kan in het begin wat hard aanvoelen. Het zachtjes masseren van het litteken en aanbrengen van een siliconencrème kan helpen om het te verzachten. Na ongeveer een kleine week is het microscopisch onderzoek gekend en wordt het resultaat steeds meegedeeld aan de verwijzende arts en huisarts. Indien het resultaat afwijkend is of toch een onverwachte kwaadaardigheid inhoudt, verwittigen wij u ook persoonlijk.

brochure behandeling huidletsels