Allergie en vaccinatie tegen covid-19

Inhoudstafel

Mag ik gevaccineerd worden?

Ik heb astma

JA, u kan zich veilig laten vaccineren. Ook patiënten met ernstig astma kunnen gevaccineerd worden. Veel vaccinatiecentra zullen deze patiënten uit voorzorg 30 min. laten wachten na de vaccinatie.

Ik ben allergisch voor pollen (hooikoorts), huisstofmijt, dieren en/of schimmels?

JA, u kan zich veilig laten vaccineren in het vaccinatie centrum

Ik ben allergisch aan bijen- of wespengif.

JA, u kan zich veilig laten vaccineren in het vaccinatie centrum. Ook wanneer u hiervoor een behandeling (desensibilisatie) krijgt, mag u zich laten vaccineren in het vaccinatiecentrum.

Ik heb een voedselallergie.

JA, u kan zich veilig laten vaccineren in het vaccinatie centrum. Ook na een eerdere anafylactische reactie door voedingsmiddelen kan u zich laten laten vaccineren in het vaccinatiecentrum.

Ik heb een contactallergie of contactdermatitis (bv. nikkel, cobalt, fragrances, parabenen).

Ja, u mag zich laten vaccineren in het vaccinatiecentrum. Ook bij een contactallergie voor polyethyleenglycol (PEG, macrogol) of voor polysorbaat 80, verwachten we enkel lokale jeuk en roodheid na vaccinatie. Indien u twijfelt, kan u dit bespreken met uw huisarts.

 

Kan ik mijn vaccin in het ziekenhuis krijgen als ik dat wil?

Neen, vaccinatie in het ziekenhuis is enkel mogelijk in zeer bepaalde gevallen. Dit dient steeds besproken te worden met dr. Hardeman.

Ik heb mastocytose of een mastcelaandoening. Mag ik gevaccineerd worden?

U kan zich laten vaccineren, maar u zal gecontacteerd worden voor vaccinatie in het ziekenhuis. Indien dit nog niet gebeurd moest zijn op het ogenblik dat u uw oproepingsbrief krijgt voor vaccinatie, kan u ook zelf contact opnemen met het secretariaat Pneumologie/Allergie.

Ik heb vroeger wel eens gereageerd na een ander vaccin.

Indien deze reactie een ernstige onmiddellijke allergische reactie betrof, neemt u best contact op met uw arts voordat u zich kan laten vaccineren. De meeste reacties zijn echter niet allergisch van aard (roodheid, zwelling injectieplaats, koorts, algemeen onwelzijn). Ook het tijdstip van optreden van de klachten is bepalend voor de ernst van de reactie.

 

Wat is het verschil tussen een allergische reactie en anafylaxie?

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het afweersysteem op een lichaamsvreemde, in principe onschadelijke prikkel (allergen). Deze reactie kan onmiddellijk optreden (binnen het uur na blootstelling) of laattijdig (verschillende uren tot dagen na de blootstelling). De ernst van de klachten kan variëren van zeer mild tot zeer ernstig en levensbedreigend.

We spreken van anafylaxie wanneer de klachten snel optreden na de blootstelling (binnen het uur) en ernstig zijn. Bovendien is er bij een anafylaxie altijd betrokkenheid van minstens 2 orgaansystemen (huid, luchtwegen, maag-darmsysteem, hart en bloedvaten).