Antitumorale behandeling, voortzetting thuis
Wanneer bij een patiënt de diagnose werd gesteld van her-2 neu exprimerend mammacarcinoma, wordt zij hiervoor vaak behandeld met Herceptin®, een monoclonaal antilichaam gericht tegen het her-2 neu eiwit.
De eerste toedieningen gebeurden via daghospitalisatie in het OLV Ziekenhuis, aanvankelijk intraveneus (inspuiting in de aders), naderhand subcutaan (onderhuidse injectie). In het kader van het project van ‘thuishospitalisatie’ zal deze subcutaan toegediende therapie worden verdergezet in de thuissetting, alternerend met toedieningen in het ziekenhuis.
Herceptin® zal 3-wekelijks subcutaan worden gegeven door een hiervoor opgeleide thuisverpleegkundige.
Voordelen
De voordelen hiervan zijn dat u in uw vertrouwde thuisomgeving verder kan genezen. Hierdoor moet u minder lang in het ziekenhuis verblijven en kan u sneller de dagelijkse activiteiten hervatten. Uiteraard zullen er wel met de thuisverpleegkundige bepaalde uren afgesproken worden waarop u thuis moet zijn voor de toediening van de medicatie.
Waar haalt u uw geneesmiddel?
De subcutane spuit Herceptin® en al het nodige materiaal, inclusief een naaldcontainer, wordt door de ziekenhuisapotheek van OLV afgeleverd. De subcutane spuit Herceptin® zal u worden meegegeven ter gelegenheid van een bezoek aan het dagziekenhuis of kan aan het loket van de ziekenhuisapotheek worden opgehaald door uzelf of een vertegenwoordiger (familielid of thuisverpleegkundige).
Bewaren van het geneesmiddel
U dient de spuit, samen met het koelelement in de koeltas, in de koelkast te bewaren. Zo blijft de optimale temperatuur en werkzaamheid behouden.
Hulpmiddelen - naaldcontainer
Indien de naaldcontainer vol is kan u hem afgeven aan het loket van de ziekenhuisapotheek ter gelegenheid van uw volgend ziekenhuisbezoek. U krijgt vervolgens een nieuwe naaldcontainer mee naar huis. Gelieve de naaldcontainer ook mee te brengen ter gelegenheid van uw laatste behandeling op het dagziekenhuis.
Voorschrift voor het geneesmiddel
Het voorschrift voor de medicatie en de attesten voor de thuisverpleegkundige worden gemaakt door uw behandelend oncoloog. Hoeveel toedieningen in de thuissituatie zullen worden gegeven zal in overleg met uw behandelend oncoloog worden beslist, afhankelijk van de nood tot opvolging van uw oncologische problematiek. De afspraken worden geregeld door de coördinator van de borstkliniek in samenspraak met de behandelende arts. De verantwoordelijkheid wordt gedragen door de behandelend oncoloog.
Vragen? Contacteer ons!
Uw huisarts werd op de hoogte gesteld van de beslissing tot thuishospitalisatie. U kunt zeker bij hem of haar terecht voor tal van vragen.
Bij verdere vragen kan u steeds contact opnemen met de coördinatoren van de OLV Borstkliniek of met uw behandelend oncoloog. Gelieve ons ook te contacteren indien u klachten zou ondervinden van kortademigheid of gezwollen enkels, symptomen die kunnen wijzen op een achteruitgang van de pompfunctie van het hart.