Hulpmiddelen, adviezen en infobrochures

Inhoudstafel

Functioneringsrapport (mobiliteitshulpmiddelen)

Onze dienst is door het RIZIV erkend voor het opstellen van een multidisciplinair functioneringsrapport voor de aanvraag van een mobiliteitshulpmiddel en/of aanpassingen. Dit zijn de hulpmiddelen voor personen met een beperkte mobiliteit die de mutualiteitsintstellingen geheel of gedeeltelijk terugbetalen. Rolstoelen zijn de meest gekende, maar eveneens mogelijk zijn antidecubituskussens, onderstellen voor zitschelpen, loophulpmiddelen,…

Voor specifieke rolstoelen en hulpmiddelen is een multidisciplinair functioneringsrapport noodzakelijk. Dit wordt opgesteld na consultatie bij de revalidatiearts en ergotherapeut. Zij evalueren het functioneren van de patiënt in relatie tot het gebruik van het hulpmiddel.

Elektronische protheseknie voor bovenbeenamputaties

Sinds begin 2022 is onze dienst erkend als officieel testcentrum voor mensen die een elektronische protheseknie wensen (MCK: Microprocessor Controlled Knee).

Hierbij komen patiënten in aanmerking  met een bovenbeenamputatie. Dit kunnen zowel patiënten zijn met een recente amputatie als patiënten met nood aan vervanging van hun mechanische prothese. Grootste doelgroep voor deze prothese zijn actieve mensen die nog in goede conditie zijn en over voldoende fysieke en cognitieve mogelijkheden beschikken die hem of haar in staat stellen om met de nieuwe prothese te leren omgaan. 

De elektronische protheseknie als onderdeel van een bovenbeenprothese heeft vele voordelen ten opzichte van een mechanische. Zo is er naast de factor comfort, een grotere veiligheid en mobiliteit gecreëerd voor de gebruiker. Daarnaast wordt de kans op vallen verminderd, is het stappen minder vermoeiend en is het makkelijker om op en over een drempel te stappen. Zeer belangrijk hierbij is dat dit kan zonder dat de gebruiker bewust moet nadenken. Dit wordt gefaciliteerd  doordat deze prothese werkt met behulp van sensoren in plaats van de eigen lichaamskracht. Hierdoor is het voor sommigen zelfs mogelijk om tot fietsen, lopen, zwemmen en zelfs snowboarden te komen. 

Wanneer men als patiënt een afspraak maakt op onze dienst, dan zal de revalidatiearts in een multidisciplinaire samenwerking met de kinesitherapeut, ergotherapeut en orthesist via twee testmomenten tot een advies komen voor een bepaald type prothese. Standaard is het vóór de definitieve ingebruikname noodzakelijk dat men een intensief revalidatietraject volgt, zodoende effectief te leren lopen met de prothese. Ook hiervoor kan men op onze dienst fysische geneeskunde en revalidatie terecht.  

Indien via testen en uitproberen daadwerkelijk kan aangetoond worden dat de elektronische prothese een kwalitatieve meerwaarde betekent in het dagelijks leven, dan wordt door het RIZIV een ruimere betaling voorzien als voorheen. 

Infobrochures Fysische geneeskunde en Revalidatie

Fysische geneeskunde en Revalidatie brochure Oefeningen voor schouder na halsklieruitruiming

Fysische geneeskunde brochure neurologische revalidatie gehospitaliseerde patiënten

Fysische revalidatie en reumatologie brochure valpreventie

Fysische revalidatie en reumatologie brochure Praktische oef voor in de thuissituatie

Fysische revalidatie en reumatologie brochure Flexorpeesherstel

Fysische revalidatie en reumatologie brochure Oefeningen duimspieren

Fysische revalidatie en reumatologie brochure Polsstabilisatie

Fysische revalidatie en reumatologie brochure Handartrose

Fysische revalidatie en reumatologie brochure Peesglij-oefeningen