Bijzondere expertise
Op de raadpleging kindergastro-enterologie kan u terecht voor aanslepende problemen rond voeding of de spijsvertering.
- Chronische buikpijn
- Maagproblemen bijvoorbeeld gastro-oesofagale reflux ziekte of braken
- Darmproblemen zoals diarree, constipatie, ongewild stoelgangsverlies, bloed bij de stoelgang
- Voedselallergie of –intoleranties
- Slechte gewichtsevolutie, vermagering, ondergewicht
- Voedingsproblemen
- Eetproblemen
Om zorg op maat te bieden, werken we nauw samen met andere zorgverleners, zoals de diëtiste, kinesist of kinderpsycholoog.
Onderzoeken
Lactose ademtest
- De lactose-ademtest doen we op de consultatie Kinderziekten. We kijken zo of uw kind lactose kan verteren.
- De dag van de test komt het kind nuchter (= niet eten en niet drinken gedurende 4 uur) naar de consultatie kindergeneeskunde. Hij/zij krijgt een oplossing van lactose te drinken. Dit is een soort suikerwater. Na het drinken van de oplossing moet het kind op geregelde tijdstippen uitademen in een speciale spuit. Dit is een pijnloos onderzoek. Hou er rekening mee dat het onderzoek een ganse voormiddag duurt.
- Tijdens de test blijft het kind nuchter. Breng eventueel iets mee voor het kind om te eten na de test. Voor meer info, download de folder 'Lactose ademtest. Lactose intolerantie'.
pH-metrie (zuurtegraadmeting)
- Bij een 24-uurs pH-metrie meten we de zuurtegraad in de slokdarm gedurende 24 uur. Zo gaan we na of de klachten van uw kind te wijten zijn aan reflux (maagzuur dat te vaak en te lang van de maag terugvloeit naar de slokdarm).
- Uw kind moet 1 nacht (24u) verblijven op de kinderafdeling.
- Er wordt een sonde via de neus naar de slokdarm gebracht. Het inbrengen van de sonde gebeurt door de assistent kinderarts. Dit duurt slechts enkele minuten. De plaats van de sonde wordt gecontroleerd via een RX foto. Om de sonde op zijn plaats te houden, wordt de sonde met een paar pleisters op de wang en neus vastgekleefd. De sonde is verbonden aan een registratietoestelletje. Het registratietoestelletje kan eventueel in een tasje om de schouder worden dragen.
- Het is de bedoeling dat de normale activiteiten zoals eten, slapen, spelen tijdens deze 24 uur gewoon verder gaan.
Consultatie
De consultaties kindergastro-enterologie vinden plaats op Campus Aalst. Hiervoor neemt u contact op met het secretariaat op T. 053 72 41 55. Het secretariaat is bereikbaar van 8 tot 12 uur en van 13 tot 16.45 uur.
Onze kinderarts met bijzondere bekwaamheid in kindergastro-enterologie: Dr. Christine Van Hemelrijk.
Dr. Christine Van Hemelrijk studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in de kindergeneeskunde aan de Universiteit Gent. Ze bekwaamde zich verder in maag-, darm- en leverziekten en voedingsproblemen bij kinderen, door een fellowship kindergastro-enterologie & nutritie in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis van het UZ Gent. Dr. Van Hemelrijk werkte nadien nog meerdere jaren als consulent op de dienst kindergastro-enterologie van het UZ Gent.