Gehospitaliseerd of ambulant
Gehospitaliseerde revalidatie
De dienst logopedie richt zich op het onderzoeken en/of het behandelen van communicatie- en slikproblemen bij volwassenen. Na een aanvraag van de behandelende arts onderzoeken we de klacht en hulpvraag en verlenen we verdere begeleiding tijdens de ziekenhuisopname. Indien verdere logopedische behandeling nog is aangewezen bij ontslag, regelen wij dit samen met de patiënt en zijn familie.
Ambulante revalidatie
Na hospitalisatie kunnen patiënten ook logopedische therapie krijgen in het ziekenhuis. Hierbij werken we nauw samen met revalidatiearts, kinesist, ergotherapeut en psycholoog. Zie ook: neurologische revalidatie
Neurorevalidatie
Het logopedisch team van OLV Aalst bestaat uit drie gespecialiseerde neurologopedisten met elk hun eigen subspecialisaties.
Een zorgpad ‘acute neurologische uitval’ werd opgestart in 2015 in samenwerking met KU Leuven en hierdoor kunnen we een kwalitatieve en evidence based begeleiding aanbieden bij elke neurologische patiënt.
Parkinsontherapie
De ziekte van Parkinson kan gepaard gaan met spraak-, slik- taal- en/of geheugenproblemen. Het opstarten van de behandeling in een vroege fase van de ziekte heeft als effect dat de functie van de stem, de spraak en het slikvermogen zo lang mogelijk en op een zo hoog mogelijk niveau in stand kan gehouden worden. Eerst worden deze functies door de Parkinson logopedist in kaart gebracht, waarna een behandelplan op maat kan worden bepaald. Via de link www.parkinsonzorgwijzervlaanderen.bevindt u meer informatie over Parkinson therapie.
Dysfagie of slikproblemen
We spreken van een slikprobleem wanneer het transport van drank of voeding via de mond, keel en slokdarm naar de maag verstoord is. Hierdoor kan voeding en/of speeksel in de luchtwegen terecht komen. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren: een hersenletsel, een degeneratieve aandoening (ziekte van Parkinson, MS, ALS,…) of tumoraal proces in hoofd- en halsgebied. Ook sommige medicatie of een normaal verouderingsproces kunnen slikproblemen in de hand werken. De logopedist onderzoekt en behandelt de slikstoornissen met als doel zo zelfstandig mogelijk (opnieuw) orale voeding te kunnen opnemen. Via de links www.moeilijkslikken.nlof www.sliklinks.be vindt u eveneens meer informatie. Ambulante slikonderzoeken gaan door op de slikpoli van OLV.
Mimetherapie
Mimetherapie is aangewezen bij personen met perifere gezichtsverlamming en dit wanneer volgende restverschijnselen waarneembaar zijn:
- asymmetrie van het gezicht (vb. afhangende mondhoek)
- te weinig of teveel spanning in de gelaatsspieren (onvolledige oogsluiting of hypertonie)
- ongewenste meebewegingen (synkinesen)
Mimetherapie is een evidence based behandelingsmethode gericht op het optimaal herstel van restverschijnselen na een aangezichtsverlamming (perifere paralyse), (Beurskens, 2003). Het doel van deze methode is om controle te krijgen over de bewegingen van de aangezichtsspieren tijdens mimiek, praten, eten en drinken.
Via onderstaande link vindt u evidence based informatie over aangezichtsverlamming www.aangezichtsverlamming.weebly.com.
Stemtherapie
Stemproblemen kunnen ontstaan door een onaangepaste spreek- en/of zangtechniek in combinatie met ongunstige persoonlijke factoren en/of omgevingsfactoren. Ook postoperatief kunnen stemproblemen voorkomen. Ze hebben vaak een grote impact op het dagelijks functioneren.
U kunt bij ons terecht voor een logopedisch stemonderzoek al dan niet in combinatie met medische controle bij een NKO arts.
Tijdens het onderzoek wordt de klacht besproken: aard van de klacht, secundaire symptomen en medische voorgeschiedenis. Aan de hand van een subjectieve beoordeling en objectieve metingen van de stemkwaliteit worden de huidige mogelijkheden van de stem in kaart gebracht. Via een gestandaardiseerde vragenlijst wordt de impact van het stemprobleem op de levenskwaliteit ingeschat. Indien gewenst wordt de logopedisch consultatie gekoppeld aan een medisch stemonderzoek bij de NKO arts, de logopedist volgt dit onderzoek mee.
Vanuit het onderzoek wordt een behandelingsplan opgesteld en wordt u doorverwezen naar een stemtherapeut bij u in de buurt of wordt de behandeling ambulant opgestart in het ziekenhuis.
Laryngectomie
Een paramedisch zorgteam dat bestaat uit een logopedist, diëtist, sociaal verpleegkundige, psycholoog en verpleegkundige werkten in 2016 een ‘zorgpad laryngectomie’ uit. Zo worden patiënten die opgenomen worden voor een totale laryngectomie in het OLV Aalst, van vóór de opname tot na het ontslag nauw gevolgd en begeleid door een team van gespecialiseerde paramedici.
Wakkere chirurgie
Sinds 2010 vindt wakkere neurochirurgie plaats in het OLV Ziekenhuis, momenteel onder leiding van dr. G. Lesage (dienst Neurochirurgie). Hierbij wordt de patiënt tijdens een tumorresectie wakker gemaakt om zeer actief functionele hersengebieden te gaan testen. Terwijl de neurochirurg een bepaalde zone op en rond de hersentumor stimuleert, nemen 2 neurologopedisten individuele taaltesten af bij de patiënt. Zo weet de chirurg precies welke hersengebieden functioneel geladen zijn en kan hij de tumor gerichter verwijderen. Deze procedure is een enorme stap voorwaarts, in het bijzonder voor de levenskwaliteit van de patiënt. De kans op postoperatieve talige of motorische schade wordt hierdoor geminimaliseerd. De neurologopedist is zowel voor, tijdens als na de operatie zeer nauw betrokken bij de patiënt en de procedure.
Contactgegevens
logopedie.aalst@olvz-aalst.be of 053 72 48 73