Wat?
De term 'angina pectoris' beschrijft een drukkend pijngevoel op de borststreek, veroorzaakt door een zuurstoftekort van de hartspier. Bij onstabiele angina pectoris is er geen directe aanleiding voor de pijn, treedt de pijn soms op in rust of gaat de pijn niet over zonder medische hulp.
Om optimaal te functioneren heeft het hart voldoende zuurstof en voedingsstoffen nodig - en dus ook voldoende bloed, omdat de zuurstof en de voedingsstoffen via de bloedbaan naar het hart worden gevoerd. Daarvoor zorgen de kransslagaders, die om het hart heen liggen en het van bloed voorzien. Wanneer een van de kransslagaders echter vernauwd raakt, stroomt er ook minder bloed naar de hartspier, waardoor deze - hetzij in rust, hetzij tijdens inspanning - niet genoeg zuurstof krijgt. Dat resulteert in een hevige pijn in de borststreek.
Bij onstabiele angina pectoris hebben de klachten geen directe aanleiding. De pijn gaat ook niet over zonder medische hulp. Wanneer de klachten niet overgaan, is de kans op een hartinfarct reëel.
Symptomen
Angina pectoris zorgt voor een drukkende, toesnoerende pijn op de borst. Deze pijn treedt typisch op tijdens inspanning of stress en verdwijnt bij rust. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm, de rug, de schouders of de kaken.
Andere symptomen zijn onder meer:
- kortademigheid
- hevige transpiratie en misselijkheid
- hartkloppingen.
Contacteer uw huisarts of de spoeddienst in de volgende gevallen
- Wanneer u een beklemmende, drukkende, benauwende pijn midden op de borst voelt, die uitstraalt naar uw onderkaak, armen of rug
- wanneer de pijn langer dan 5 minuten duurt terwijl u in rust bent
- wanneer de pijn voelt als het strak aantrekken van een band om uw borst
- wanneer de pijn gepaard gaat met zweten of misselijkheid
- wanneer de pijn niet vermindert met een spray of tabletje onder de tong