De artsen
Deze dienst wordt op medisch vlak geleid door de geriaters en revalidatieartsen van het OLV Ziekenhuis. Uiteraard is er ook een goede afstemming met de arts die u heeft behandeld voor de aandoening waarvoor u aanvankelijk werd opgenomen in het OLV Ziekenhuis.
Het verpleegkundig team
Bij opname op de SP-afdeling zorgt de verpleegkundige voor het eerste contact met de patiënt en zijn familie. Zij neemt onder andere de verpleegkundige anamnese af, maakt de patiënt wegwijs in de dagelijkse werking van de dienst,...
De verpleegkundigen fungeren als patiëntbegeleider waardoor de zorg wordt geïndividualiseerd, er continuïteit is van zorg en de realisatie van het behandelingsplan wordt opgevolgd. Ons doel is het vergroten van de zelfredzaamheid van de patiënt.
De hoofdverpleegkundige staat aan het hoofd van het verplegend team. Bij vragen of problemen kunt u steeds bij haar terecht.
Kinesitherapie - Ergotherapie
Fysieke en functionele beperkingen kunnen de patiënt sterk invalideren. Elke revalidatie heeft als doel de patiënt zo zelfstandig mogelijk te maken en terug te laten functioneren in zijn thuissituatie.
In het revalidatieplan worden daarom niet alleen de fysieke beperkingen behandeld, maar wordt er ook gestreefd naar uitbreiding van de functionele mogelijkheden.
Volgende technieken kunnen hiervoor aangewend worden:
- psychomotorische re-educatie
- mobilisatie: beweeglijkheid onderhouden en/of bevorderen (zowel actief als passief)
- tonificatie: spierkracht onderhouden en/of bevorderen
- werken aan een algemene conditie en uithouding
- gang re-educatie: zelfstandig of met hulpmiddelen
- valpreventie
- ADL: dagelijkse activiteiten zoals wassen, eten, het huishouden, ... worden onder oefenvormen aangeboden
- functionele training: de zelfredzaamheid van patiënten verhogen door het (her)aanleren van functies en vaardigheden. Vb. transfers in en uit bed, zetel, toilet)
- advies i.v.m. hulpmiddelen (vb. rollator, toiletverhoger, ...)
Er is dagelijks therapie voorzien van maandag tot vrijdag.
Logopedie
De logopediste staat in voor het screenen, diagnosticeren en/of revalideren van patiënten met:
- neurologische spraak- en taalstoornissen als afasie, dysartrie
- slikstoornissen of dysfagie
- verworven stemstoornissen
- cognitief-linguïstische m.a.w. woordvindstoornissen
In de eerste plaats wordt de individuele therapie aangeboden, met als doel stoornissen in de communicatie te voorkomen, te beperken of te verhelpen. Hiervoor worden specifieke methodes gebruikt. Naast behandeling, advies en informatie van de patiënt wordt ook begeleiding gegeven aan de familie/omgeving van de patiënt en dit alles in multidisciplinair overleg.
Sociaal verpleegkundige
De sociaal verpleegkundige zorgt voor ondersteuning op psychosociaal vlak van de patiënt en zijn omgeving. Ze staat ook in voor ondersteuning en voorbereiding op het ontslag naar huis of naar de nieuwe woonsituatie. Vb: vervoer naar huis, organisatie van thuishulp, thuisverpleging, ...
Patiënten kunnen enkel worden opgenomen op de Sp-dienst, aansluitend op een hospitalisatie in het OLV Ziekenhuis.
Bij interesse voor opname op de revalidatie-afdeling, gelieve u te wenden tot de verantwoordelijke of de sociaal verpleegkundige van de afdeling waar u verblijft.