Mammografie en echografie
Mammografie
U schrijft zich in aan de dienst 'Inschrijvingen' (-2) van het ziekenhuis (campus Aalst). Vervolgens meldt u zich aan op het secretariaat Medische Beeldvorming (gelijkvloers).
Breng uw vorige foto’s, of de digitale code van vorig onderzoek, van de borst mee.
U wacht in de wachtkamer tot de verpleegkundige u komt halen. In de mammografiezaal stelt de verpleegkundige u enkele routinevragen. Deze informatie is belangrijk voor de radioloog bij het bekijken van de foto's. De verpleegkundige zal ook uw borsten met de hand onderzoeken. Daarna worden röntgenfoto’s van de linker en rechterborst genomen. Van elke borst maakt zij minstens twee foto's. De borst wordt op een plaat gelegd, een tweede plaat drukt de borst gedurende een viertal seconden samen. Dit is zeer belangrijk voor de kwaliteit van de foto. Indien u dit samendrukken als pijnlijk ervaart, mag u dit gerust melden aan de verpleegkundige. De foto's worden na ontwikkeling meteen getoond aan de radioloog. In totaal duurt zo'n onderzoek ongeveer twintig minuten.
Meer informatie kan u vinden in de brochure (zie hieronder).
Echografie
Een echografie gebeurt meestal in aansluiting op de mammografie en wordt uitgevoerd door de radioloog. Deze bekijkt eerst grondig de foto's van de mammografie. Voor het echo-onderzoek begeleidt de verpleegkundige u naar de echografiezaal. De arts brengt gel aan op de borst en gaat er overheen met een echografie sonde.
Indien mogelijk geeft de radioloog u een voorlopig resultaat na de mammografie en echografie.
De definitieve beoordeling van de mammografie en de echografie, en de eventuele vergelijking met vorige foto's, vergt tijd en bijzondere aandacht van de radioloog. Het definitieve verslag wordt zo snel mogelijk naar uw behandelende arts doorgestuurd.
Enkele voorwaarden en tips voor een geslaagd onderzoek:
- Probeer u te ontspannen tijdens het onderzoek, u maakt dan veel meer kans op onmiddellijk geslaagde foto's.
- Draag voor boven- en onderlichaam gescheiden kledij zoals een broek of een rok met een blouse of een trui, liever geen jurk, korset, ... .
- Gebruik geen crème of bodylotion op het bovenlichaam wanneer u naar het onderzoek komt. Deo of parfum, evenals talk en poeders zijn dikwijls een probleem. Gelieve dit te vermijden.
- Tijdens de zwangerschap wordt er normaal geen mammografie genomen, maar een echografie is geen probleem. Indien u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, gelieve dit dan vóór het onderzoek te melden aan de verpleegkundige.
- Als u borstvoeding geeft is de borstklier gezwollen, dit bemoeilijkt het beoordelen van de mammografie foto's, gelieve dit dan ook te melden aan de verpleegkundige vóór het onderzoek.
Denk eraan:
- Voelt u een bolletje of ziet u een verandering aan de borst, raadpleeg dan uw arts. Deze zal de eventueel nodige onderzoeken aanvragen.
- Vanaf de leeftijd van 50 jaar is het aangewezen om een tweejaarlijks een screeningmammografie te laten uitvoeren.
- Bij familiale belasting kan het nodig zijn om op een jongere leeftijd met deze preventieve onderzoeken te beginnen. Dit bespreekt u met uw arts.