Behandelingstraject borstkanker

Inhoudstafel

Een borstkankerbehandeling is steeds een op maat gemaakte behandeling. Alles hangt af van het kankertype, de graad van kwaadaardigheid, de uitgebreidheid (stadium) van de ziekte, uw algemene gezondheidstoestand en de meest recente wetenschappelijke evidentie over de doeltreffendheid van de voorgestelde behandelingen. Uw behandeling kan daarom afwijken van wat u leest in informatiebrochures. Welk behandelingsplan voor u aangewezen is, hoort u van uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u weet dat dit voorstel werd besproken op de multidisciplinaire stafvergadering in aanwezigheid van al uw behandelende artsen (radioloog, borstchirurg, radiotherapeut, medisch oncoloog, plastisch chirurg, …).

Een borstkankerbehandeling kan bestaan uit (reconstructieve) heelkunde, anti-hormonale therapie, radiotherapie (bestraling), chemotherapie of immuuntherapie. Bijna altijd gaat het om een combinatie van deze behandelingen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Voor een vroegtijdige borstkanker is een operatie vaak de eerste behandeling. Aan de hand van het microscopisch onderzoek wordt na de ingreep de nood aan anti-hormonale therapie, radiotherapie en /of chemotherapie bepaald. Afhankelijk van de kenmerken van de tumor is het soms beter om eerst chemotherapie te geven alvorens te opereren.

Voor een borstkanker met uitzaaiingen maakt een operatie meestal geen deel uit van de behandeling.

Heelkundige behandeling

Radiotherapie

Bestraling (of nabestraling) van de tumor is vaak aangewezen. Wat houdt bestraling in? Hoe verloopt het? 

Medicamenteuze behandeling

Fysiotherapie en revalidatie

Na een sentinelklierprocedure of okselklieruitruiming kunnnen schouder- en armbewegingen pijnlijk zijn of kan de mobiliteit verminderd zijn. Meestal is dit een fenomeen van voorbijgaande aard is. Vrij snel na de ingreep start de kinesist een oefenprogramma met als doel de beweeglijkheid van het schoudergewricht te verbeteren.