Kwaadaardige aandoeningen van long en borstkas

Inhoudstafel
vaat en thorax

Bij de behandeling van kwaadaardige aandoeningen is het van groot belang een juiste diagnose te verkrijgen en de uitgebreidheid van de aandoening te bepalen.

Meestal wordt de diagnose reeds door de longarts gesteld. De longarts maakt hiervoor gebruik van bloedanalyse, medische beeldvorming zoals RX thorax, CT thorax en PET-scan, sputum onderzoek, bronchoscopie en punctie via bronchoscopische echografie of EBUS, CT geleide puncties.
Soms kan geen van bovenstaande technieken tot een diagnose leiden. Longchirurgische technieken zijn dan de cervicale mediastinoscopie en de videoscopische exploratie.

Wij hechten er veel belang aan om de patiënt zelf nauw te betrekken in de behandeling. Een correcte, volledige en bevatbare informatie is daartoe essentieel. Daarom werd een informatiebrochure ontwikkeld, die u hieronder kunt downloaden.

Informatiebrochure longoperatie

Longoperatie

Longen

Klachten

Een longoperatie kan nodig zijn bij hardnekkige infecties, sommige goedaardige longaandoeningen en vaak bij kwaadaardige aandoeningen. Hierbij zal een gedeelte van de long of soms de volledige long weggehaald worden. Bij bepaalde aandoeningen zoals ernstige infecties moet alleen de borstkasholte waarin de long zich bevindt ontdaan worden van ontstekingsweefsel. In sommige gevallen wordt een longingreep ook uitgevoerd om weefsel te kunnen bekomen om een correcte diagnose te kunnen stellen.

Onderzoeken

  • Bronchoscopie: met een camera zal er via de neus of de mond in de luchtwegen gekeken worden. Dit onderzoek wordt meestal door de longarts gedaan Tegelijkertijd wordt er meestal een stukje weefsel weggenomen. Soms kan dit onderzoek ook gecombineerd worden met echogeleid aanprikken van bepaalde longletsels.
  • Punctie: er wordt onder geleide van een CT scan of echografie met een fijne naald tussen de ribben geprikt om zo stukjes longweefsel weg te nemen in de zone van de long die men wil onderzoeken.
  • Mediastinoscopie: deze ingreep gaat door op operatiezaal en wordt door de chirurg uitgevoerd onder algemene verdoving. Er wordt een kleine insnede van maximaal 4 cm gemaakt net boven het borstbeen in de hals. Vervolgens wordt met een camera in het gebied rond de luchtpijp gekeken en worden er op deze manier stukjes weefsel uit de lymfeklieren genomen voor microscopisch onderzoek. De ingreep gebeurt meestal in dagziekenhuis of met 1 overnachting.
  • Parasternotomie: deze ingreep gaat door op operatiezaal en wordt door de chirurg uitgevoerd onder algemene verdoving. De chirurg maakt een insnede tussen de ribben aan de linkerzijde naast het borstbeen waarna er stukjes weefsel worden genomen voor microscopisch onderzoek. Deze ingreep wordt nog zelden uitgevoerd en is buiten in enkele specifieke gevallen volledig vervangen door de throacoscopie.
  • Thoracoscopie: dit is een kijkoperatie die doorgaat op operatiezaal onder algemene verdoving. Er wordt via een insnede een camera tussen de ribben in de borstkas geplaatst, zo kan de arts in de borstkas kijken en een stukje weefsel weghalen voor onderzoek. Hiervoor bent u enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Er worden geen ribben weggenomen of gebroken bij deze ingreep.

Behandeling

In geval van een longingreep kan dit op 2 manieren. De chirurg zal dit voor de ingreep in overleg met U bespreken.

Via een minimaal invasieve benadering (kijkoperatie), ook wel VATS genoemd (Video Assisted Thoracoscopic Surgery). De laatste jaren worden het merendeel van de longingrepen via een VATS-operatie uitgevoerd (85-90 % van alle longingrepen). Een VATS operatie heeft uitgesproken voordelen. Zo kan de patiënt sneller gemobiliseerd worden en is er duidelijk minder pijn post-operatief wat een sneller herstel betekent. Alhoewel een VATS-operatie de voorkeur heeft is dergelijke ingreep niet altijd mogelijk,. Dit kan zijn omdat de plaats van de operatie niet goed bereikbaar door bijvoorbeeld verklevingen tussen long en borstkas ten gevolge van een eerdere infectie. Een andere reden kan zijn als het gaat om bijvoorbeeld een groot longgezwel met eventuele ingroei in bloedvaten , hart of andere organen. Zoals bij elke minimaal invasieve ingreep is er een mogelijkheid dat er door onvoorziene omstandigheden naar een open ingreep overgeschakeld moet worden, dit wordt een conversie genoemd. . In bepaalde gevallen gebeurt een VATS-operatie met de hulp van een operatierobot (DaVinci, Intuitive Surgery). Deze ingreep wordt ook wel eens RATS operatie genoemd (Robotic Assistend Thoracic Surgery). Zelfs in de VATS -ingrepen is er de laatste jaren een evolutie geweest naar nog minder invasie. De ingreep wordt dan via één kleine incisie of werkpoort van maximaal 4cm uitgevoerd. Deze ingreep wordt dan uniportal VATS of uVATS of indien de ingreep mbv. robot uitgevoerd uRATS genoemd.

Via een open benadering: er wordt naargelang de ingreep een incisie thv de borstkas gemaakt met een maximale afstand van de afstand tussen schouderblad en tepel. Deze ingreep wordt een laterale thoracotomie genoemd. Via de insnede aan de zijkant van de borstkas worden de spieren gesplitst en de ribben,gespreid om toegang tot de longen te verkrijgen. De benadering via laterale thoracotomie wordt vooral nog gebruikt bij zeer grote of complexe longtumoren.

Nazorg

Uitslag weefselonderzoek. Na ongeveer een week is de uitslag van het weefselonderzoek bekend en die bespreekt de longarts (pneumoloog) met U. Eventuele nabehandeling en vooruitzichten worden met U besproken. We adviseren U om een naaste mee te nemen naar dit gesprek. Indien het gaat om een kankerdiagnose zal de verdere behandeling eveneens multi-disciplinair (MOC) besproken worden in aanwezigheid van longartsen, thoracaal chirurgen, oncologen en radiotherapeuten om u zo optimaal mogelijk verder op te volgen en te behandelen.

longthymoom

Borstkas

Thymoom

De thymus of “zwezerik “is een orgaan in de borstkas, achter het borstbeen. De thymus is op kinderleeftijd belangrijk bij rijping van het afweersysteem van het lichaam. Later in het leven heeft de thymus geen functie meer en neemt de omvang ervan af. Een thymoom is een meestal traag groeiende tumor van de tymus. Een thymoom komt vaak voor in de aanwezigheid van een neurologische ziekte genoemd “myasthenia gravis”.

Lymfoom

Een lymfoom is een kwaadaardige aandoening thv de lymfeklieren. Er bestaan verschillende vormen van lymfeoom maar algemeen is eenHodgkin als Non-Hodgkin lymfoom de meest voorkomende. Bij een lymfoom is er meestal zwelling zwelling van de lymfeklieren in de hals, oksels of soms de liezen. Vaak zijn er ook zogenaamde B-symptomen zoals vermagering, vermoeidheid en nachtelijk zweten aanwezig.

Teratoom

en teratoom is een goed of kwaadaardige tumor, die ontstaat uit stamcellen. Dit zijn cellen die nog veel andere soorten cellen kunnen vormen, van hartcellen tot botcellen. Hierdoor zitten er in deze tumor vaak allemaal verschillende weefsels, zoals huid, haren en botten.

Longvliestumor

 

Zoals er in alle organen een kwaadaardige tumor kan ontstaan, kan dit ook in het longvlies gebeuren. Het longvlies is een zeer dun vlies wat de binnenzijde van de borstkas en de longkwabben bedekt. De meest voorkomende longvliestumor is het mesothelioom. Deze tumor ontstaan door langdurige blootstelling aan asbest. De meeste mesotheliomen worden maar laattijdig ontdekt waardoor een genezende behandeling vaak niet meer mogelijk is. Ingrepen bij een mesothelioom hebben vaak het doel om de symptomen zo goed mogelijk te bestrijden.