Aandoeningen van de aders (spataders, trombose) +

Inhoudstafel
spataders

SPATADERS

Klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring of verharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.​

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandeling

Er zijn meerdere behandelingsopties voor grote spataders, en eveneens meerdere opties voor de behandeling van spidervaricositas. Klik aan voor meer info.

Meer informatie over spataderoperaties is te vinden in onze patiëntenbrochure, die u hieronder kunt downloaden.

Vaat- en thoraxheelkunde brochure spataderoperatie

TROMBOSE

Diep veneuze trombose

Klachten

  • Vertraagde bloedstroom door spataderlijden of langdurige immobilisatie (gips/vliegtuigreis)
  • Beschadigde ader wand (na een infuus, wonde, operatie)​
  • Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …) zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van een diep veneuze klonter. ​
  • Klachten hiervan zijn vooral zwelling van het been, een paarse, gestuwde kleur en bij het ontwikkelen van een longembool ook eventueel kortademigheid..

Onderzoeken
De diagnose van trombose van een diepe ader of diepe veneuze trombose (DVT) wordt gesteld met een echografie. Soms zal verder onderzoek noodzakelijk zijn (naar oorzaken van de trombose, maar ook naar weerslag op vb. hart en longen). Een van de meest voorkomende gevolgen van een DVT kan een klonter in de longslagader of longembolie zijn.

Behandeling
Een diepe veneuze trombose (DVT) is potentieel gevaarlijk, door het risico op longembolie. Daarom is een snelle diagnose en behandeling belangrijk. Ook het voldoende lang behandelen in hier belangrijk. De behandeling bestaat uit bloedverdunners (spuitjes of medicatie, steunkousen (klasse II liesmodel). In bepaalde gevallen kan de klonter operatief verwijderd worden. Uw arts helpt u hiermee afhankelijk van uw symptomen.

Nazorg
Controle afspraken met duplex worden meestal na 3 maand gepland.

 

Oppervlakkige flebitis

Klachten

  • Vertraagde bloedstroom door spataderlijden of langdurige immobilisatie (gips/vliegtuigreis)​
  • Beschadigde ader wand (na een infuus, wonde, operatie)​
  • Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …) zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van een oppervlakkige veneuze klonter. ​
  • Symptomen zijn vooral een pijnlijke, harde plek , rood en warm aanvoelend.

Onderzoeken
De diagnose van een oppervlakkige gelegen ader of oppervlakkige thromboflebitis (OVT) (wordt klinisch en echografisch gesteld op de raadpleging. Soms is verder onderzoek aangewezen. Bij een OVT is het risico op longembolie veel lager dan bij een DVT.

Behandeling
De behandeling zal door uw arts naargelang uw symptomen worden bepaald en bestaat uit ontstekingsremmers, steunkousen (klasse II), eventueel tijdelijk een lage dosis bloedverdunners, lokaal ijs applicatie en eventueel Reparil of Hirudoid zalf lokaal.

Nazorg
Een controle afspraak wordt voorzien zo nodig.