Diabetes en oogproblemen

Inhoudstafel
diabetische renitopathie

Wat is diabetische retinopathie?

Diabetes is een aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed.

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. De wand van deze kleine bloedvaten zal veranderen, waardoor lekkage van vocht en bloed optreedt (exsudatieve maculopathie en/of retinopathie). Daaropvolgend kunnen nieuwe bloedvaten gevormd worden (proliferatieve retinopathie). Deze nieuwe bloedvaatjes zijn erg broos en kunnen ge-makkelijk bloedingen geven in het glasvocht binnen het oog.

Je kan last hebben van een wisselend zicht, zwarte bewegende vlekken, slecht zicht in het donker, leeslast, plotseling gezichtsverlies, verandering van kleuren en vervormd zicht.

Oogcomplicaties ten gevolge van diabetes zijn in de Westerse wereld één van de voornaamste oorzaken van blindheid.

Kan ik zelf iets doen?

Heel belangrijk om te weten dat je zelf een belangrijke bijdrage kan leveren in preventie en behandeling van de oogproblemen door te streven naar een optimale suikerregeling.

Zorg voor een gezonde voeding en veel lichaamsbeweging. Belangrijk is ook een goede bloeddruk- en cholesterolregeling. Rookstop is ten zeerste aanbevolen.

Welke onderzoeken gebeuren er tijdens een controle bij de oogarts?

De oogarts kijkt met een microscoop het oog na. Er worden dikwijls pupil verwijdende druppels gebruikt om het netvlies goed te kunnen beoordelen. Hierdoor ziet u gedurende enkele uren wazig en dient een chauffeur voorzien te worden om naar huis te rijden. Soms zal de oogarts een fluoangiografisch onderzoek doen. Dit is een onderzoek waarbij contrast stof in een bloedvat van de hand of arm wordt gespoten.  Dan worden foto’s van het netvlies genomen.

Regelmatig wordt en ook een OCT-scan van het netvlies genomen. Hier-mee kijken we de macula (gele vlek) na. De macula is verantwoordelijk voor het scherp zicht.

 

Behandeling

Bepaalde stadia van diabetische retinopathie vereisen enkel een goede regelmatige controle.

Indien er nieuwe lekkende bloedvaten groeien in het oog zal een laserbehandeling uitgevoerd worden om zones van slechte doorbloeding proberen uit te schakelen en lekkende bloedvaten te vernietigen.

Soms is een chirurgische ingreep (vitrectomie) nodig. Hier zal men het door bloed vertroebelde glasvocht verwijderen.

Patiënten met oedeem (vocht) ter hoogte van de macula (gele vlek) hebben meer kans op bewaring van hun centraal zicht als we dit oedeem snel en lang genoeg aanpakken. Dit gebeurt door middel van een injectie in het oog met een anti-VEGF. Dit is medicatie die de lekkende bloed-vaten stopt.

Nazorg

Het is belangrijk dat je regelmatig naar de oogarts gaat, ook wanneer je geen klachten hebt want diabetische retinopathie is asymptomatisch tot een laat stadium. Indien letsels vroeg genoeg behandeld worden geven deze dikwijls geen aanleiding tot zichtvermindering.

Oogziekten brochure diabetes