Wat is macula?
Achteraan in het oog ligt het netvlies, dit is de binnenste oogrok. Het netvlies bestaat uit lichtgevoelige cellen (fotoreceptoren) en dient als ’scherm’ waarop beelden worden geprojecteerd.
Het middelpunt van het netvlies heet de macula of gele vlek. In de macula bevinden zich kegeltjes. Dit zijn lichtgevoelige cellen of fotoreceptoren die ervoor zorgen dat wij details en kleur kunnen waarnemen (waardoor wij bijvoorbeeld kunnen lezen of iemands gezicht kunnen herkennen). Het overige deel van het netvlies zorgt voor het perifere zien (zijzicht of gezichtsveld), waardoor u bijvoorbeeld nergens tegenaan loopt.
Wat is maculadegeneratie?
Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het centrale scherptezicht achteruit gaat. De oorzaak hiervan is het afsterven van de lichtgevoelige cellen (kegeltjes) in de macula. Dit wordt ook wel ‘slijtage van het netvlies’ genoemd.
Het netvlies rond de macula dat zorgt voor het zijzicht blijft in de meeste gevallen bewaard, zodat u in staat blijft om zelfstandig de weg in huis en daarbuiten te vinden.
Er bestaan twee vormen:
- Droge maculadegeneratie is een slijtageproces waarbij afval in het netvlies opstapelt gedurende het leven en de lichtgevoelige cellen in de macula langzaam afsterven. Bij deze vorm gaat het zicht meestal geleidelijk aan en eerder traag achteruit.
- Natte maculadegeneratie is een slijtageproces waarbij tevens nieuwe bloedvaten in de macula beginnen te groeien vanuit het onderliggende vaatvlies. Deze bloedvaten lekken en veroorzaken vochtopstapeling en bloedingen in de macula. Bij natte macula-degeneratie kan het zicht plots en sneller verminderen.